Tipikus „vegyél a pletykára, adj el a hírre” effektus kezd kibontakozni a legismertebb kriptodeviza piacán. A bitcoin közel 20 százalékot esett alig 10 nap leforgása alatt, miután az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) január 11-én jóváhagyta egyes ebbe befektető alapok tőzsdei bevezetését, amelyet hatalmas várakozás előzött meg a piacon.

Már a kereskedés megkezdése sem volt botrányoktól mentes. Jelenleg is folyik a vizsgálat amiatt, hogy valaki feltörte az amerikai felügyelet X-fiókját és egy nappal a jóváhagyás megjelenése előtt a pozitív határozat megszületéséről tájékoztatta a befektetőket, jó kis hullámvasútra küldve ezzel a bitcoin árát. Erről korábban itt írtunk.

Az árfolyam 49 021 dollárra szökött aznap, amikor a BlackRock Inc., a Fidelity Investmentshez és más nagy alapkezelő cégek tőzsdén jegyzett alapjainak (Exchange Traded Fund, ETF) kereskedése megindult. Ehhez képest kedd délutánra már 39 000 dollár alá is benézett a kurzus. Az akkor kereskedésbe kerülő alapokból kilenc volt új, míg a 22 milliárd dolláros Grayscale Bitcoin Trust - vagy GBTC - zárt végű konstrukcióból struktúrából alakult át ETF-é.

Az első hat napban nettó 1,2 milliárd dollár áramlott be a csoportba az új alapokba. A friss tőke nagy része a BlackRock iShares Bitcoin Trust és a Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund nevű konstrukcióba áramlott, míg a Grayscale alapból 2,8 milliárd dollár távozott. Az eladók között volt a csődbe ment FTX kriptotőzsde hagyatéka is, amely a Grayscale eszközben lévő részvényeinek többségét eladta – írták a Bloomberg szakértői.

Más elemzők arra hívták fel a figyelmet, hogy mivel az FTX csődből maradt eszközök eladása hamarosan véget érhet, ezért talán enyhülhet a kriptodevizára nehezedő nyomás is. A bitcoin tavaly közel 160 százalékot drágult, s ezzel jócskán megvert egy csomó hagyományos befektetési eszközt.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!