Tegnap sikerült valakinek borsot törnie a világ egyik legszigorúbb tőzsdefelügyeleteként ismert amerikai SEC orra alá. X Fiókjukba bejutva ugyanis bejelentettek egy álhírt, amely szerint megkapta a jóváhagyást az első azonnali bitcoin alapú tőzsdén jegyzett alap, azaz ETF. A keleti parti idő szerint nem sokkal délután 4 óra után közzétett bejelentés szerint a SEC "jóváhagyja a #Bitcoin ETF-ek bevezetését az összes bejegyzett nemzeti értéktőzsdén". A szenzációs hírt azonnal felkapta a közösségi média, az üzleti híroldalak és a Bloomberg TV egyaránt.

Alig több mint 10 perccel később a SEC elnöke Gary Gensler személyes X fiókján keresztül azt közölte, hogy a @SECGov twitter-fiókot kompromittálták, és egy nem engedélyezett tweetet tettek közzé. A SEC nem hagyta jóvá a spot bitcoin tőzsdén kereskedett termékek bevezetését és kereskedését. A SEC szóvivője szerint az eredeti posztot nem a SEC vagy annak munkatársai tették közzé. A felügyeletnek egy órába telt, hogy visszaszerezze a kérdéses X-fiók feletti ellenőrzést és a hamis posztot törölték.

A felügyelet közlése szerint már folyik a rendőrségi és a kormányzati szervek vizsgálata az üggyel kapcsolatban. Az X annyit közölt, hogy a fiók feletti irányítást nem a platform biztonsági protokolljai miatt lehetett átvenni, hanem azért, mert egy ismeretlen megszerezte az ellenőrzést a fiókhoz tartozó telefonszám felett. Ráadásul a fióknál nem volt bekapcsolva a kétfaktoros hitelesítés a fiók feltörésének időpontjában. Az X ezért minden felhasználó figyelmét felhívta arra, hogy ezt a lépést tegye meg fiókján.

A bitcoin árfolyama azonnal 1,5 százalékot ugrott az álhír megjelenését követően. Mikor azonban kiderült, hogy kacsa, 3,5 százalékot esett a kurzus.

Nem véletlen, hogy a piac ennyire érzékenyen reagált az álhírekre. A várakozások szerint ugyanis a SEC várhatóan még ezen a héten dönt arról, jóváhagyja-e a spot bitcoin ETF-eket, ami vízválasztó pillanat lenne a kriptodeviza számára. Legalább 11 vagyonkezelőnek van a SEC előtt folyamatban lévő kérelme spot bitcoin ETF-ek indítására, s ezen eljárások egy részének határideje szerdán fog lejárni - emlékeztet a Financial Times.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!