Az Egyesült Államok értékpapír-felügyeleti hatósága szerdán jóváhagyta az első amerikai tőzsdén jegyzett alapokat (ETF-ek)  – ezt maga Gary Gensler, a felügyelet elnöke jelentette be.

Ez a zöld lámpa nagy fordulatot jelent a SEC részéről, amely egy évtizeden át meglehetősen elutasító a bitcoin ETF-ekkkel szemben, ugyanis attól félt, hogy könnyen manipulálhatók – írja a Reuters. 

A portál emlékeztet, hogy a bitcoin több mint 70 százalékot erősödött az elmúlt hónapokban csupán annak a várakozásnak a hatására, hogy az eszközre vonatkozó ETF-eket jóváhagyják.

Andrew Bond, a Rosenblatt Securities ügyvezető igazgatója és vezető fintech elemzője szerint 

Az ETF jóváhagyása tovább legitimálja a bitcoint.

 

Az amerikai tőzsdefelügyelet összesen 11 bitcoin ETF-ek elindítását engedélyezte.

Mit is jelent ez pontosan? 

A vg.hu írása szerint Az SEC döntése engedélyezi a befektetési vállalatok számára, hogy olyan tőzsdén kereskedett alapokat hozzanak létre, melyek közvetlenül bitcoinba fektetnek. Ezeken az ETF-eken keresztül a befektetők közvetlen bitcoin-vétel nélkül szerezhetnek kitettséget a legnagyobb kriptodeviza irányába.

Az ETF-ek a legtöbb befektető számára elérhetőek lesznek brókereiken keresztül, így azok a magánszemélyek is fektethetnek majd bitcoinba, akik nem szeretnének, vagy nem mernek közvetlenül kriptodevizát vásárolni.

Az ETF-ek megjelenése a befektetők számára kifejezetten előnyös lesz : az alapokat alacsonyabb költségek mellett tudják majd megvásárolni, mint magát a bitcoint, mivel a kriptotőzsdék sok esetben akár 4,5 százalékos díjat is felszámítanak a token vásárlására, az ETF-ek felára pedig az előzetes értesülések szerint 0,2 százalék környékéről indul majd – ez a legnagyobb kriptotőzsdék díjsávjának alját jelentő 0,5 százaléknak is kevesebb, mint a fele.

Lehet majd válogatni

A legalacsonyabb kezelési költséget a jelenlegi állás szerint a Bitwise számítja majd fel 0,2 százalékos költséget terhelve a befektetőkre, őket Cathy Wood ARK Investmentjének 0,25  felára követi majd a versenyben. A világ legnagyobb alapkezelője, a BlackRock 0,3 százalékos díjat számít majd fel, a Fidelity pedig 0,39 százalékos költséggel dolgozik majd előreláthatólag.

Az új bitcoin ETF-ek árazását igyekeznek úgy eltalálni a cégek, hogy az ETF-piaci átlagot jelentő 0,37 százalékos díjszint, illetve a piaci versenytársaik árszabásai alatt maradjon saját ajánlatuk, ugyanakkor olyan mélyre nem mehetnek már, hogy saját költségeiket ne tudják kigazdálkodni a bevételből – összegez a lap.

Így reagáltak a hírre a kriptók

A legnagyobb kriptodeviza meglehetősen mozgalmas napot élhetett át a döntés előtt. szerda hajnalban 47 000 dollár körül volt az árfolyam, majd hirtelen majd 48 000 dollárig repítette a hír, hogy már engedélyezték is az ETF-et. Mint utóbb kiderült, csupán egy hekkertámadás volt, a döntés még egyáltalán nem volt ismert. Az történt ugyanis, hogy feltörték a tőzsdefelügyelet X-fiókját és kissé megviccelték a befektetőket. Azóta a bitcoin a többi kriptóval együtt emelkedő trendbe fordult, ám nem túl nagy meglepetésre, a jóval kisebb kapitalizációjú altcoinok tudtak első körben kilőni. Míg a kriptokirály valamivel nagyjából 2 százalékot erősödött, addig a Cardano 15, a Kadena 14,5, az Avalanche 13, a Polkadot 12,6 százalékot emelkedett egyetlen nap leforgása alatt.  

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!