Sok kriptovalutával foglalkozó befektető lélegezhetett fel az elmúlt időszakban, miután hosszú várakozás után újra áttörte a 65 ezer dolláros lélektani szintet a bitcoin árfolyama.

Akik belülről követték a kriptovilág eseményeit, azok számára az elmúlt két év nagyon nehezen alakult. Az árfolyamok napról napra zuhantak, egymás után dőltek be és jelentettek csődöt nagyobbnál nagyobb kriptocégek, az általános befektetői hangulat pedig érthetően nem mutatkozott rózsásnak.

Mostanra azonban úgy tűnik, hogy a legrosszabb már a hátunk mögött van:

  • a bitcoin újra történelmi csúcsot ért el, pénteken pedig történelmi csúcsra, 70 ezer dollár fölé ugrott az árfolyam a Coinmarketcap adatai szerint;
  • több alternatív kriptovaluta (altcoin) árfolyama 30 százalékot emelkedett;
  • a befektetői hangulatot jelző Fear & Greed Index pedig napok óta az extrém mohóság sávban tartózkodik.

Üdv a bikapiacon!

Ha valaki újonnan ismerkedik a kriptovaluták világával: üdvözöljük a bikapiacon (bikapiac az angol bull market kifejezés tükörfordítása, ami egy olyan időszakot jelent a tőzsdén, amit az árfolyamok tartós emelkedése és optimista befektetői hangulat jellemez). 

Amennyiben szeretnénk felkészülten várni az előttünk álló időszakot, érdemes megismerkedni a kriptovaluták bikapiacát alakító pszichológiai tényezőkkel. Yason Yanowitz, a kriptovilág híreivel és elemzésével foglalkozó Blockworks alapítója osztotta meg gondolatait az X-en az elmúlt időszak bikapiacával kapcsolatban.

Yanowitz a bull marketet 4 részre osztotta, és véleménye szerint jelenleg a másodikban vagyunk.

Amennyiben szeretnénk felkészülten várni az előttünk álló időszakot, érdemes megismerkedni a kriptovaluták bikapiacát alakító pszichológiai tényezőkkel, a fentebb említett négy fázissal:

  1. Újjászületés: A medvepiac (bear market; a bikapiac ellentéte, az árfolyamok tartós zuhanása és pesszimista befektetői hangulat jellemzi) lehangoltsága még fennáll. Néhol pislákolnak a remény szikrái, de hamar el is halványulnak. Előkerül néhány új narratíva, de az apátia gyorsan lelövi őket. A média és a barátaink még a medvepiaci összeomlásra koncentrálnak. Eközben viszont az árfolyamok szép lassan stabilizálódnak. A kriptobefektetésünk, ami 90 százalékot vesztett az értékéből, éppen a többszörösére emelkedett, de ezt alig vesszük észre, mert még mindig 50 százalékra vagyunk a történelmi csúcstól. Egyelőre csak azok látják a bikapiac kezdetét, akik már megéltek két teljes „medve-bika ciklust” a kriptotőzsdéken, de a legtöbben még nem hiszik el.
  2. Izgalom: Jason Yanowitz szerint jelenleg itt tartunk. A medvepiacnak hivatalosan is vége, a kriptók árfolyama pedig közelít a történelmi csúcsokhoz, néhány meg is üti azt. A kriptovilág résztvevői mind tudják, hogy beköszöntött a bikapiac. A külső körösök viszont még mindig nem vesznek erről tudomást. A korai befektetőket az izgalom és az aggodalom különös kombinációja jellemzi. A portfólióik értéke növekszik, de úgy érzik, nem vásároltak eleget. A befektetői hangulat egyértelműen javul, a kriptósok pluszban vannak. Ez a vihar előtti csend.
  3. Eufória: A legtöbb kriptoeszköz új történelmi csúcsokat dönt. Míg korábban hetente jelentek meg új narratívák, most naponta találkozunk valami újdonsággal, a magántőke-szektor pedig teljesen megőrül. A kockázatitőke-befektetők naponta jelentik be a többszázmillió dolláros támogatásokat az új cégeknek. A mainstream média is felkapja a témát, hirtelen mindenki foglalkozni kezd a kriptovalutákkal. Fortune 500-as vállalatok bitcoint vásárolnak, hírességek és sportolók kezdik reklámozni az új narratívákat. Mindenki elhiszi, hogy az árfolyamok örökké emelkedni fognak, ez a téveszme pedig sok rossz pénzügyi döntéshez vezethet.
  4. Elrugaszkodás: Az utolsó fázist „őrületként” is jellemezhetnénk, a piac teljesen elrugaszkodik a racionalitástól. A korai kriptobefektetők rövid idő alatt nagyobb hozamokat érnek el, mint sok veterán részvénykereskedő. Több közeli ismerős, aki korábban semmit sem tudott a kriptóról, indít egy új tokent, és egyik napról a másikra milliomos lesz. Egy kriptoinfluencer megvásárol egy sportcsapatot, kriptocégek dollármilliókat költenek marketingre, de sajnos ennek az elrugaszkodásnak már nincs semmi racionális alapja. Érdemes óvatosnak és meggondoltnak lenni ebben a szakaszban, máskülönben esélyes, hogy az érzelmi alapú döntéseink kemény következő 2 év elé állítanak majd minket, amikor vége a bikapiacnak, és megkezdődik az újabb medvepiac.

Készüljünk fel, az elkövetkezendő időszakban nagyon sokat fogunk hallani a kriptovalutákról! Sokuk árfolyama történelmi magasságokba fog emelkedni, míg néhányuk eltűnik majd a süllyesztőben. Amennyiben a kriptobefektetések mellett döntünk, a legfontosabb, hogy az érzelmi hullámvölgyek mellett is megőrizzük higgadtságunkat és hidegvérünket, hiszen csak így tudunk megfelelő pénzügyi döntéseket hozni. Ha pedig eluralkodik rajtunk az izgalom vagy az eufória, a legjobban tesszük, ha kicsit eltávolodunk a számítógépünk képernyőjétől és az árfolyamgrafikonoktól, lelassítunk, és igyekszünk visszatérni a valóságba.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!