A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Az elmúlt időszak magyar eseményei és a külföldi folyamatok együttesen járultak hozzá, hogy szerdán már harmadszor tesztelte az euró árfolyama a 300-as forintszintet − mondta Csajbók Róbert, az ING devizakereskedője a Napi Gazdaságnak. A forint gyengülése tehát nem egyértelműen magyarspecifikus, ugyanis a régió devizáitól nem szakadt el a forint árfolyama, mégis vannak azért olyan hazai folyamatok, amelyek forintgyengítő hatásúak. Ilyen például a devizahitelesek újabb kimentése és az új jegybanki kommunikáció is.

Ráadásul a kormányzatot és az MNB vezetését láthatóan nem zavarja a gyengébb forint, hiszen korábban 305 forintos euró mellett is vágtak már kamatot − emlékeztet Csajbók. Ugyanakkor a 305−310-es szint között már menetrendszerűen jönnek a piacnyugtató nyilatkozatok a kormányzat részéről. Ez ugyanis kezdi közelíteni a veszélyes zónát, ahol már szélsőséges mozgások jöhetnek. Ennek ellenére a jelenlegi trendbe bőven belefér, hogy 307-308 közelébe gyengül a forint az euróval szemben − véli Csajbók, aki szerint jobb, ha hozzászokunk a 300 feletti euróárfolyamhoz. A forint erősödése ugyanis limitált lehet, az alja szerinte valahol 295 közelében van. Csajbók szerint tehát érdemes felkészülni lelkiekben arra, hogy inkább 300 felett lesz az euró értéke az elkövetkező időszakban.

Kép: Napi grafikonok

Ugyanakkor azt is látni kell, hogy ilyen alacsony kamatszint mellett − ami szintén oka a gyengébb forintárfolyamnak − nincsenek tapasztalataink a forint viselkedésére rosszabb nemzetközi hangulat esetén. Egy biztos, a magyar jegybank, ha elromlik a hangulat, biztosan leáll a kamatcsökkentéssel, ugyanis már előre jelezték, hogy sokkal rugalmasabb jegybanki döntéshozatalra kell számítani.

Az MNB legfrissebb nyilatkozata szerint egyébként az infláció prioritás marad a célkövetésben. Jövő év végére 3 százalék alatti pénzromlást vár a jegybank, miközben az első negyedévben elképzelhetőnek tart egyszeri hatások miatt 3,4 százalékos értéket is, de erre nem fognak a monetáris politika szintjén reagálni − hívja fel a figyelmet Kerékgyártó Imre, a Commerzbank devizaüzletágának osztályvezető-helyettese. A magyar állam ugyanakkor vissza akarja augusztusban fizetni a 2,2 milliárd eurós IMF-hitelét a devizatartalék terhére. A júniusi adatok szerint az állam a jegybankban 1531 milliárd forint értékű betétet tartott, melyből 1055 milliárdnyi devizában volt.
Amennyiben az előtörlesztéshez csak a devizatartalékot veszik igénybe, akkor augusztus végére 1,4 milliárd euróra csökkenhet az egyenleg, és a 2014-ben lejáró 1,6 milliárd eurónyi devizakötvény miatt nem zárható ki, hogy a forinttartalékokhoz is hozzá kell majd nyúlni. Ugyanakkor Ruzsonyi Ákos, a Commerzbank devizakereskedője szerint drámai fordulatra a forint esetében nem szabad számítani, ami azt jelenti, hogy valahol 300 forint környékén foroghat majd az euró.

Természetesen a héten az ECB kamatdöntő ülése és a pénteki munkanélküliségi adat is befolyással lehet az árfolyamra, amennyiben ugyanis folytatódik a dollár erősödése, az nem tesz jót a feltörekvő devizáknak.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!