Nem teljesen állják meg a helyüket a magyar sajtóban megjelenő állítások, miszerint Románia Magyarországnál fejlettebb lenne, azt sugallva, hogy hazánk már az unió legszegényebb országa. A másik furcsaság az Eurostat adataiban, amelyek szerint ma már Bulgária gazdagabb, mint Szlovákia.
Romániában idén januárban 4859 lej (378 ezer forint) volt a nettó átlagfizetés, azaz közel 50 ezer forinttal még mindig alacsonyabb, mint Magyarországon ugyanekkor mért 416 ezer forintos átlagkereset, ami némileg árnyalja azt a képet, amelyet Eurostat nemrégiben közölt – írja a VG.
Az Európai Unió statisztikai hivatala szerint tavaly nemcsak a GDP-rangsorban, hanem az árakkal korrigált bérek vásárlóereje alapján is megelőzött minket keleti szomszédunk:

míg nálunk egy egykeresős családban az éves kereset vásárlóerőben számolva 17 947 euró volt, addig Romániában 18 800. A tavalyi inflációs sokk közel 3 százalékkal csökkentette a hazai fizetések értékét, ezzel együtt több kérdést is felvet az unió adatsora.

Az adatok hitelességét megkérdőjelezi, hogy Románia ezzel a teljesítményével szorosan felzárkózott a nála jóval fejlettebb Szlovéniához és Csehországhoz. Az említett két ország a GDP-rangsorban az EU átlagos fejlettségének 90 százaléka fölött helyezkedik el évek óta, szemben Romániával, amely még mindig nem érte el a 80 százalékos szintet, ahogy Magyarország sem.

Hazánk esetében is kérdéses, hogy a 2006 óta pár év kivételével szinte mindig előttünk álló Észtországot miképpen tudtuk megelőzni.

Az Eurostat végeredményben nem kevesebbet állít, mint hogy az elmúlt évtized egyik mintaállamának számító balti országban az emberek kicsivel rosszabbul élnek, mint Magyarországon. Meglepő az is, hogy az Eurostat szerint ma már Szlovákia a legszegényebb tagállam, északi szomszédunkat ugyanis még Bulgária is megelőzi a bérek alapján.