A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

A szerdai 35 800 forintos záró árfolyam után a Budapesti Értéktőzsde 3580 forintos bázisárfolyamot határozott meg az új Richter-részvényekre, miután az eddig ezerforintos névérték száz forintra csökken. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a korábbi 18,6 millió helyett 186,4 millió részvény forog a tőzsdén, ezek névértéke azonban a tizedére esett. Így a társaság piaci kapitalizációja nem változott, maradt 667,2 milliárd forint. A tulajdonosoknak semmi teendőjük nem volt, a korábbi papírjaik után automatikusan tíz újat írtak jóvá a számlájukon. A lépéssel együtt a Richter-papírok eddigi ötforintos árlépésköze (minimális elmozdulása) egy forintra csökkent.

Az első napon az új részvények 3570 forinton zártak, ami ugyan 0,3 százalékos lecsorgást jelentett, de ha figyelembe vesszük azt, hogy a BUX index majdnem két százalékot esett, akkor ez nem olyan siralmas teljesítmény. Ráadásul a nap nagy részében 1,5-2 százalékos pluszban volt az árfolyam, csak a zárás előtt kötötték le a papírt. Ennél is figyelemreméltóbb a forgalom: a Richter 1,6 milliárd forintnyi üzletével a csütörtöki nap második legkeresettebb papírja volt, a fenti adat majdnem duplája volt a júniusi 866,4 millió forintos átlagforgalomnak. Vagyis egy nap után ebből a szempontból mindenképp siker a tizedelés, kérdés, hogy a megnövekedett érdeklődés kitart-e a továbbiakban is.

Hivatalosan április 25-én döntött a Richter éves közgyűlése a részvények névértékének csökkentéséről, akkor a megjelentek 99,38 százaléka támogatta az erről szóló indítványt. Bogsch Erik elnök-vezérigazgató már február elején említette, hogy vannak ilyen tervei a menedzsmentnek, már akkor is a vezetőség nem titkolt célja volt a kisbefektetők bevonása. Bár a lépésnek inkább csak lélektani jelentősége van, hiszen a részvények értéke nem változott.

A közgyűlés után arról lehetett hallani, hogy nagyjából szeptemberre-októberre mehet végbe a felaprózás, ehhez képest meglepetés volt a társaság múlt heti bejelentése, mely szerint július 11-től már az új papírokkal kereskednek. Szakértők ezt pozitívumként értékelték, ugyanis eddig attól lehetett tartani, hogy ha túlságosan elhúzódik a közgyűlési döntés végrehajtása, akkor a Richter novemberben sem fog visszakerülni az MSCI régiós és magyarországi indexeibe. A gyógyszercég 2012 őszén került ki az indexekből, akkor éppen a túl alacsony likviditással indokolták a lépést.

Az elemzők szerint most a felaprózás nélkül is lett volna esélye visszakerülni az MSCI indexekbe a társaságnak, így pedig ez az esély csak növekedett. Ha pedig novemberben kedvező hírek érkeznek, az pozitív hatással lehet az árfolyamra is, hiszen tavaly több mint tíz százalékot bukott a kiesés hatására a papír.

Az MSCI-döntés mellett egy másik fontos bejelentést is várhatnak a Richter részvényesei az év utolsó hónapjaiban: állítólag akkor dönthet az amerikai hatóság arról, megadja-e a cariprazine hatóanyag törzskönyvezési engedélyét. Az áttörésre régóta várnak a befektetők, a skizofrénia és mániás depresszió kezelésére kifejlesztett hatóanyag komoly profitemelkedést is hozhatna. A tervek szerint kedvező elbírálás esetén 2014-ben forgalomba kerülhet az új termék a tengerentúlon, majd elindíthatja az európai törzskönyvezési folyamatot is a gyógyszergyártó.

A saját kutatások mellett a magyar gyógyszergyártó egyre több új piacra próbál betörni, június végén az ausztrál Acrux termékeinek forgalmazásáról írt alá licencmegállapodást a vállalat, az egyezség értelmében az Egyesült Államokon kívül mindenhol a magyarok forgalmazzák majd az ausztrál cég nőgyógyászati készítményeit. Emellett az első negyedévben már Kína is felsorakozott a Richter jelentős piacai közé, a jelek szerint a jövőben a távol-keleti országgal is számolni kell.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!