A Dow Jones Ipari Átlag 0,1 százalékkal az előző napi szint felett 10 608 ponton, az S&P 500 szintén 0,1 százalékos erősödéssel 1126 ponton, a Nasdaq pedig 0,5 százalékos nyereséggel 2316 ponton zárta a pénteki kereskedést.


A részvényárfolyamok emelkedését a technológiai cégek húzták vissza a pozitív tartományba a Michigan index közlése utáni hullámvölgyből. A fogyasztói hangulatindex megjelenését követően ugyanis csökkent a kockázatvállalási hajlandóság és a biztonságosabb befektetési eszközök kerültek a befektetők érdeklődése középpontjába.

A fordulatot követően az emelkedő indexekkel nyitó európai tőzsdék is veszteséggel zártak.

Az erősödő kockázatkerülés növelte az érdeklődést az arany befektetések iránt: az arany napközben ennek következtében újabb rekordot döntött és unciánként 1282,75 dollárra emelkedett az ára.

A technológiai indexek jelentős húzóerőt jelentettek pénteken. Az Oracle és a BlackBerry gyártója, a Research In Motion (RIM) eredményei felejttették el a Wall Streettel a fogyasztói bizalmi index által okozott rossz hangulatot. Mindkét cég várakozások feletti bevételekről és várakozásokról jelentett.

 

A RIM részvényei 0,5 százalékkal drágultak a második negyedéves eredményeinek közlése után. Az Oracle viszont 8,4 százalékot ugrott, miután 20 százalékos első pénzügyi negyedéves profitról adott hírt, amelyet egyrészt a Sun Microsystems akvizíciójának, másrészt a szoftver licencei iránti élénkülő keresletnek köszönhetett.
 

A pénzügyi szektor nem szerepelt valami jól pénteken az újabb, európai bankrendszer körüli aggodalmak és a globális devizaárfolyamok körüli feszültségek miatt. A szektort leginkább a J.P. Morgan húzta le, papírjai 2,3 százalékot estek, miután a pénzintézetnek továbbra is problémái vannak a honlapjával. A Bank of Amerika 1,1 százalékos, a Morgan Stanley pedig 1,2 százalékos veszteséggel járult hozzá az ágazat gyengébb szerepléséhez.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!