Szentirmai Péter, a KBC Securities elemzője szerint cége stratégiaváltást hajtott végre, és a kis és közepes cégekre fókuszál a kövőben. A nyugdíjpénztári vagyon elvonása miatti negatív árfolyamhatáson már túlvannak a kisebb és közepes tőzsdei cégek, de változatlanul gyenge az elemzői lefedettségük, pedig a KBC szerint édemes ezekkel a társaságokkal foglalkozni. A kisebb cégek egyik előnye, hogy jóval kevésbé korrelálnak a BUX index-el , ezért kockázatkezelési szempontból is érdemes lenne velük foglalkozni.

A KBC már elkezte elemezni a tőzsdei kkv-ket, a Pannergy volt az első. A piaci ár 680 volt az elemzés készítésekor, a fair érték pedig 960 forint a brókercég szerint, így 41 százalékos a felértékelődési potenciál. Értékelik a társaság stratégiáját, az üzleti modellt, amely a megújuló energián alapul, mkiközben az EU rányelvei az ilyen energia arányának dinamikus növelését írják elő. A geotermikus energia EBITDA-szintje igen magas, a reményeik szerint ezt a társaság 2016-tól képes lesz hozni. Finanszírozása az EBRD-hitelkeret és a Pannunion-eladás miatt stabil.

A kockázatok is magasak azonban, például nem lehet tudni, milyen minőségű forrást találnak a föld alatt, magasak a beruházási költségek a fúrás időszakában. Kockázat a Pannunion-értékesítésnél a versenyhivatalok hozzájárulása, a pénzbefolyás időpontja.

Az Állami Nyomdát Szentirmai Péter egy olyan csinos menyecskéhez hasonlította, amelynek egyre magasabb a fizetése, kreatív a konyhában, ám a faluban a legények valamilyen okból mégsem figyeltek fel rá. A cég jövedelmezősége nő, innovatív, mobiltelefonos megoldások fejlesztésén dolgozik. Versenytásaihoz képest árazása jelenleg 15 százalékos diszkontot tartalmaz.
Az E-Star üzleti modelljét is kedvelik és a finanszírozási helyzetet is megoldottnak tartják, a cégnek szerintük maradtak tartalékai kötvénykibocsátás után. A kockázatok oldalán a lengyelországi akvizíció integrálását említik.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!