Az elkövetkező három évben 3,1 milliárd dolláros (2,75 milliárd eurós, 895 milliárd forintos) beruházással ezer munkahelyet teremt a kínai Huawei Technologies mobil távközlési hálózati berendezés és készülékgyártó vállalat. A 3,1 milliárd dollárból 1,9 milliárd dollárt beszállítói beszerzésekre, 1,2 milliárd dollárt marketingre, 52 millió dollárt pedig kutatás-fejlesztésre fordít a Huawei.

Thomas Miao, a Huawei Italia vezetője hétfőn Milánóban tett bejelentése szerint a cég beruházásának köszönhetően beszállító partnereinél további kétezer munkahely is létesül. Ezer munkahelyet számolnak fel az Egyesült Államokban.

A Huawei Technologies tizenöt éve jelen van az olasz piacon. A beruházással elsősorban az olasz állam számára kívánja "áttekinthetővé, hatékonnyá és tisztességessé" tenni az ötödik generációs mobil hálózati fejlesztéseket - közölte Thomas Miao. Az olasz államnak ugyanis törvényes "aranyszabály" (golden power) biztosít a beavatkozási jogot a magánszektorban nemzetbiztonsági és honvédelmi érdekek védelmében. A Huawei az aranyszabály minden piaci szereplőre egyenlő mértékű alkalmazását szorgalmazza a távközlési fejlesztési projektekben, legyen szó akár európai, vagy Európán kívüli vállalatról. Ez felettébb fontos lenne az 5G technológia semlegességének a biztosításához - fogalmazott.