A kiberfenyegetések – például a zsarolóvírusok – ma minden korábbinál nagyobb veszélyt jelentenek, ez különösen a társadalmi és gazdasági folyamatok működéséhez létfontosságú szolgáltatást nyújtó ágazatoknál teszi indokolttá a rendszeres gyakorlatozást.

A novemberi gyakorlat során tesztelték a szervezetek incidenskezeléssel összefüggő procedurális és technikai képességei mellett a döntés-előkészítési, hatósági és kommunikációs folyamatokat is.

A gyakorlat kerettörténetét a hacktivizmus – amikor aktivisták politikai vagy társadalmi célból támadnak meg számítógépes rendszereket – és a terrorizmus jelenségeire építve dolgozták ki.

A gyakorlatban részt vevő szervezetek értesítést kaptak a támadásról, amelyet ki kellett vizsgálniuk, különböző technikai és médiahírek segítségével, kiszűrve a félrevezető, a vizsgálatok eredményességét hátráltató információkat. A gyakorlat eredményét december elején egy online rendezvényen értékelték.

A 2022-es HunEx gyakorlaton részt vett szervezetek tanúbizonyságot tettek fejlett technikai-elemzési és incidenskezelési képességükről, valamint együttműködő készségükről, ami szükséges az informatikai incidensek hatékony kezeléséhez.