Az Európai Unió vizsgálja a Facebookot és az Instagramot, hogy olyan függőséget okoznak-e, amely negatív hatással vannak a gyerekek fizikai és lelki egészségére.

Számos nagy technológiai cég ellen folyik vizsgálat az EU új digitális szolgáltatásokról szóló törvényének (DSA) esetleges megsértése miatt, amely alapján a cégeket az éves globális forgalmuk 6 százalékáig terjedő pénzbírsággal sújthatják.

A BBC cikke szerint a Meta azt állítja, hogy „egy évtizedet töltött több mint 50 eszköz és irányelv kidolgozásával” a gyermekek védelmére.

Szeptemberben a Meta a DSA előírásainak megfelelően jelentést nyújtott be a szabályozóknak a platformjaihoz kapcsolódó kockázatokról, amelyre az EU az eljárás megindításával válaszolt.

Az unió szerint többek között aggodalomra ad okot az is, hogy a Meta hogyan ellenőrzi a felhasználók életkorát.

A legtöbb közösségi hálózathoz hasonlóan a Meta-platformok felhasználóinak 13 évesnek vagy idősebbnek kell lenniük, de ahogy az Ofcom brit kommunikációs felügyelet egy nemrégiben megjelent jelentéséből kiderült, sok sokkal fiatalabb gyerek használ fiókot, néha a szüleik tudtával.

Nem vagyunk meggyőződve arról, hogy a Meta eleget tett a DSA-kötelezettségek teljesítése érdekében, hogy csökkentse az európai fiatalok testi és mentális egészségére gyakorolt ​​negatív hatások kockázatát a Facebook és az Instagram platformjain

– írta az X-en Thierry Breton uniós biztos.

A Meta bezárja a „céges Facebookot”

A munkahelyi kommunikációra kihegyezett Workplace nem rúgott labdába más szolgáltatásokkal szemben, ezért nem fejleszti a Meta tovább.