A Fiat konglomerátum nehézgépjárműveket, mezőgazdasági és építőipari gépeket gyártó cége a múlt héten tájékoztatta az amerikai tőzsdefelügyeletet, hogy a kedvezőbb adókörnyezet miatt fontolóra veszi székhelyének áthelyezését. A CNH-val való fúzió után az új céget Hollandiában jegyzik be, de "oly módon kíván működni, hogy adózási szempontból brit illetőségűként kezeljék" - idézi a Fiat Industrial levelét a Financial Times.

Olaszországban 31,4 százalék körül van az adóteher, ezzel szemben Nagy-Britanniában csak 23,25 százalék, és 2015-ig 20 százalékra csökken.

A Fiat Industrial lépése várhatóan felkorbácsolja az érzelmeket Olaszországban. A Fiat évtizedekig az ország legnagyobb magántulajdonban lévő munkáltatója volt, Sergio Marchionne elnök-vezérigazgató irányítása alatt azonban az utóbbi két évben visszahúzódóban van. Antonio Di Pietro, az Értékek Olaszországa nevű párt vezetője hevesen támadta Marchionnét, amiért "Londonban akar adózni, de az olasz államtól húz pénzt". Roberto Cota, a piemontei régió vezetője szerint viszont az a fontos, hogy "a termelőüzemek Olaszországban legyenek és működjenek".