Októbertől a francia állam bónuszt fizet azért, hogy a lakosságot a cipők és a ruhák megjavíttatására, felújítására ösztönözze, mintsem kidobják az elkopott, elhasznált, megunt ruhadarabokat – írja a LeMonde.

Franciaországban csak 2022-ben 3,3 milliárd ruhadarab, cipő és háztartási textília került forgalomba. Ezzel párhuzamosan évente közel 700 ezer tonna ruhát dobnak ki a franciák: ennek a mennyiségnek a kétharmada hulladéklerakókban végzi. Éppen ezért egy program indult most Franciaországban, amelynek keretében bónuszt fizetnek a cipők és a ruhák javításáért a hulladékcsökkentés érdekében.

Októbertől a fogyasztóknak lehetőségük lesz arra, hogy támogatást kapjanak ruháik és cipőik javításához

– jelentette be Berangere Couillard francia környezetvédelmi államtitkár egy keddi sajtótájékoztatón. A politikus egyúttal felszólította az összes francia varrodát és cipészműhelyt, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez, amelyet az államilag támogatott Refashion nevű környezetvédelmi szervezet fog összefogni.

A kormányzati támogatással történő felújítás tarifái a következőképpen alakulnak a 2023-2028 közötti időszakra létrehozott 154 millió eurós alapból:

  • 7 euró támogatást adnak egy sarok javításáért;
  • az ügyfelek 10-25 eurót igényelhetnek ruhajavításra;

A francia kormány mindezen túl lépésével azokat is szeretné támogatni, akik a felújításokat végzik, valamint magukra a divatmárkákra is szeretnének nyomást gyakorolni, hogy sokkal inkább tartsák szem előtt a környezetvédelmi szempontokat.

Már az űrből is láthatóak a fast fashion ruhák maradványai

Szinte a világ minden részéről érkeznek ruhák a chilei sivatagban található szeméttelepre, annak ellenére, hogy egyre többen vannak tisztában a fast fashion környezeti hatásaival. Mutatjuk a műholdfelvételt. Bővebben --->