Több 100 alkalmazott marad munka nélkül, miután a magas energiaárak miatt gazdaságilag lehetetlenné és fenntarthatatlanná válik a termelés Szlovákia egyetlen almíniumgyárában, a garamszentkereszti (Žiar nad Hronom) Slovalco-üzemben - írja a pozsonyi Új szó online verziója. 

A problémát tovább tetézi az állam részéről nyújtott megfelelő kompenzáció hiánya, a kibocsátási engedély magas ára, valamint az is, hogy az alumínium olcsónak mondható. 

Az üzem vezérigazgatója, Milan Veselý már július 17-én bejelentette, hogy amennyiben záros határidőn belül nem csökkennek az energiaárak, esélyük sincs a létszámleépítés elkerülésére. Ekkor Veselý úgy nyilatkozott, hogy a termelés leállítása után az alumíniumhulladék újrahasznosítására térnek át, és a gyártás esetleges újraindításához szükséges kulcsfontosságú alkalmazottak megtartását tervezik. „A Slovalco alumíniumgyár nemcsak a szlovák, de az európai piacot is ellátta. A termelés leállításával Európa kénytelen lesz alumíniumot importálni olyan országokból, mint Kína vagy Oroszország” – mondta Veselý.