A BP megállapodott Barack Obama amerikai elnökkel abban, hogy létrehoz egy húszmilliárd dolláros elkülönített alapot, amelyből a Deepwater Horizon olajkatasztrófájának károsultjainak kártérítési igényeit fedezik. A New York-i börzén mély gödörből váltottak emelkedésbe a hír nyomán a BP-részvények.

A BP a pénzt a beruházások visszafogásával, bizonyos vagyonelemek eladásának felgyorsításával, illetve abból teremti elő, hogy az évi tízmilliárd dolláros osztalékból három negyedévnyit nem fizet ki. A vagyonelem-eladásokból a következő 12 hónapban mintegy tízmilliárd dollár bevételt remélnek.

Az alapot, amelybe a harmadik negyedév során 3, a negyedik negyedévben 2, majd negyedévenként 1,25 milliárd dollárt tesz a BP, az a Kenneth Feinberg kezeli, aki a szeptember 11-ei terrortámadások áldozatainak létrehozott alapot is menedzselte.

A BP hangsúlyozta: az alap nem jelenti azt, hogy ennyi volna a cég kötelezettségvállalásainak plafonja.

A Fitch Ratings kedden épp arra való hivatkozással rontotta le hat fokozattal a BP hitelbesorolását, hogy az Obama által javasolt húszmilliárdos kártalanítási alap révén a Fitch által becsülthöz képest jóval hamarabb elkezdődhetnek a kifizetések.