A Vice Media egy hét nagyvállalatból álló cégcsoportot sorakoztatott fel, amelyek sorra csődöt jelentettek 48 óra leforgása alatt. Hasonló eladósodási hullámra már több mint másfél évtizede nem volt példa.

Ráadásul mindez még csupán a kezdet, ugyanis a Moody’s és az S&P Global adatai szerint a kamatemelések nyomán egyre kiszolgáltatottabbakká válnak a nemzetközi cégek – írja a businessinseder.com.

2017-ben a vállalatcsoport értékét még 6 milliárd dollárra becsülték, az HBO-n egy sikeres dokumentumfilm-sorozata futott, továbbá a webes forgalmuk is rekordokat döntögetett. Mindezek ellenére jelentett csődöt a Vice Media.

A cégcsoport azonban ezzel messze nincs egyedül. A Bloomberg adatai szerint hat másik nagyvállalat is bedobta a törölközőt nemrégiben, amelyre 2008 óta nem volt példa. 

Kép: Pixabay

csőd oka viszonylag egyszerű: a Federal Reserve kamatemelései – amelyek célja az infláció visszaszorítása – a piac gyengélkedését mutatták. A jelenlegi hitelválság rendkívül gyorsan terjed, megnyomorítva a nagy, nehézkes adósságterhekkel rendelkező vállalatokat. Azok számára, akik refinanszírozást keresnek, a hajó elment. Ha megnézzük az elmúlt napok csődeljárásait, egységes képet láthatunk: túlzott mértékűek a kötelezettségek, többnyire adósság formájában.

Érdemes azonban megjegyezni azt is, hogy a csődbejelentés nem feltétlenül jelenti egy-egy vállalat halálos ítéletét. A csődök általában a részvényeseket semmisítik meg, egyúttal lehetőséget adnak a cégeknek, hogy átstrukturálják adósságukat, illetve egészségesebb mérleggel kerüljenek ki belőlük. A csődbejelentések számának növekedése mégis egyértelműen a gazdasági feszültség növekedését mutatja.

A csődeljárások trendje még csak most kezdődik

A Moody's hitelminősítő ugyanis arra számít, hogy a spekulatív besorolású adóssággal rendelkező vállalatok nemteljesítése 2024 márciusára 4,9 százalékra emelkedik a 2023 első negyedévének végén mért 2,9 százalékról, és meghaladja hosszú távon a 4,1 százalékos átlagot.

Az S&P Global helyzetértékelése sem sokkal biztatóbb. Úgy látja, hogy a junk minősítésű vállalatok nemteljesítési rátája az év végére 4 százalékra emelkedik, ami több mint kétszerese a 2023 végi 1,7 százalékos értéknek, bár még mindig elmarad a COVID utáni korszak csúcsaitól.

A magáncsődök vizsgálata vitathatatlanul még aggasztóbb. Április elején a UBS megállapította, hogy a magáncsőd bejelentések még a COVID korai szakaszát is meghaladják, amikor sok cég ment tönkre. A február végén regisztrált 7,8-as négyhetes mozgóátlag jelentősen meghaladta a 2020 júniusában elért 4,5-es hasonló értéket – összegezte a UBS.

Iparági alapon a pénzügyi szektor a Silicon Valley Bank összeomlását követően kényszerhelyzetben van, és az elmúlt hetekben több más intézmény is követte a példáját. A Bed Bath & Beyondtól a David's Bridalig a kiskereskedők is csődöt jelentettek az elmúlt hetekben. Az Envision Healthcare – egy KKR által támogatott, orvosi személyzetet közvetítő vállalat – egyike volt annak a hat cégnek, amely a Vice mellett e csődhullám egyik áldozatává vált.

Ez a válogatott lista is azt mutatja, hogy egyetlen iparág sincs manapság már biztonságban a mérlegbeszámolók mumusaitól. Ha egy vállalat az alacsony kamatlábak korszakában túl agresszívan töltötte fel az adósságát, akkor ez jó eséllyel hamarosan visszaüt és érzékenyen fogja érinteni az adott céget.