Az IWH (Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung Halle) csődfelmérése szerint februárban Németországban a magán- és jogi személyek fizetésképtelenség-bejelentéseinek száma a nyilvántartás 2016. januári kezdete óta a legmagasabbra, 1193-ra emelkedett.

A növekedés az előző hónaphoz képest 11 százalékos, az előző év februárjához képest 43 százalékos volt, és egyúttal 28 százalékkal haladta meg a 2016-2019 közötti, azaz a koronavírus-járvány előtti évek februári átlagát – számolt be róla az MTI.

Az IWH elemzése alapján a februárban fizetésképtelenséget bejelentő vállalatok legnagyobb része, 10 százaléka mintegy 11 ezer munkahely megszűnését jelenti, ami elmarad a legnagyobb tíz százalék előző havi csődje által érintett munkahelyek számától, de közel 90 százalékkal haladja meg a csőd miatti februári állásvesztések átlagát.

Az IWH előzetes fizetésképtelenség-indikátorai januárban érték el csúcsot, majd februárban némileg enyhültek. Ezzel azonban még nincs lefújva a vészjelzés. Márciusra és áprilisra is magas fizetésképtelenségi adatokra számítunk

– mondta Steffen Müller, az IWH csődkimutatásokkal foglalkozó szakértője.

Mindent a magánháztartásokra terhelnek a németek, de fogy a türelem

A villamosenergia tekintetében a magánháztartások 2023 első felében 42,7 százalékkal fizettek többet az uniós átlagnál.A részletekről ITT írtunk bővebben.