A hongkongi legfelsőbb bíróság azt a döntést hozta, hogy felszámolják az Evergrande építőipari óriásvállalatot annak hatalmasra duzzadt rendezetlen adóssága miatt. A cég árfolyama ezt követően zuhanni kezdett, fel is függesztették a részvényeivel való kereskedést a hongkongi tőzsdén.

Salát Gergely Kína-szakértő, az ELTE BTK habilitált egyetemi docense az Inforádiónak úgy fogalmazott, hogy „a kínai rendszer se kiköpni, se lenyelni nem tudja ezt a hatalmas adósságot felhalmozott vállalatóriást, illetve az egész szektort, hiszen nemcsak az Evergrande, hanem több más hatalmas ingatlanfejlesztő is fizetésképtelenné vált”.

Ez már kínai szemmel se kutya 

Az Evergrande 328 milliárd dolláros adósságállományt halmozott fel, amelynek átütemezéséről nem tudott megegyezni a hitelezőivel. A szakértő szerint ez az adósságmennyiség már a kínai gazdaságban sem számít egy elhanyagolható tételnek. 

Salát Gergely szerint az érintett ingatlanfejlesztők egyfajta piramisjátékot üzemeltettek: mindig a már befizetett, de még el nem adott lakások árából kezdtek bele újabb beruházásokba, ennek az állam véget vetett 2020-ban, amikor a kormányzat megszigorította a hitelezési gyakorlatot a nagy ingatlanfejlesztő cégek esetében.

Fel kell darabolni ezeket a nagy cégeket, vagyonkezelés alá vonni, és megpróbálni kárpótolni ha nem is a befektetőket, de azt a sok-sok millió kínai állampolgárt, aki befizetett azokra a lakásokra, amelyek nem készültek el. A cégszerű befektetők viszont aligha jutnak majd a pénzükhöz

– vélekedett a szakértő.

Salát Gergely azt azonban kérdésesnek nevezte, hogy egy hongkongi bíróság által kinevezett felszámolóbiztos egyáltalán megmozdulhat-e a szárazföldi Kínában, illetve tud-e ott döntési jogkörre szert tenni, mivel ilyen korábban még fordult elő.

A kínai gazdasági növekedésből 25-30 százalékos részt tesz ki az ingatlanszektor, Salát Gergely szerint azonban olyan jellegű nagy összeomlásról, amiről a nyugati médiumokban írnak, biztosan nem lesz szó. A kínai államnak ugyanis vannak olyan eszközei és erőforrásai, amivel ezt a problémát a kezelhetőség határain belül tudják tartani.