"Új helyzet alakult ki, 2008 óta először tapasztaljuk, hogy a monetáris politika a legtöbb valutaövezetben a szigorítás irányába mozdul el" - fogalmazott.

"A monetáris politika szempontjából kellemetlen helyzetbe kerülünk: az infláció már most is magas globálisan, sőt számos országban még további emelkedésre van kilátás, a gazdasági aktivitás viszont világszerte gyengül".

Az elnök megjegyzései a lap szerint arra utalnak, hogy az SNB eltérni készül az elmúlt években követett laza eszközvásárlási politikájától, amelyet a világ legalacsonyabb (negatív) kamatlába és a svájci frank árfolyamának emelkedését megfékező nagyszabású devizaintervenciók jellemeztek - írja az MTI.

Az SNB a Reuters hírügynökség kérdésére nem kívánta kommentálni a magazin értelmezését.

Ezen a héten Andrea Maechler, az SNB igazgatótanácsának tagja kijelentette, hogy a központi bank nem habozna szigorítani a monetáris politikán, ha az infláció Svájcban tartósan magasnak ígérkezne. Áprilisban 14 éve a legmagasabb inflációs rátát regisztrálták Svájcban, a fogyasztói árak 2,5 százalékkal nőttek, ami kívül esik az SNB 0-2 százalékos célsávján.

A svájci infláció még így is jóval alacsonyabb, mint az Egyesült Államok 8,5 százalékos vagy az euróövezet 7,4 százalékos szintje.

Az SNB június 16-án publikálja monetáris politikai állásfoglalását. "Természetesen elemezni fogjuk és figyelembe vesszük a globális infláció hirtelen megemelkedésének Svájcra gyakorolt hatását" - mondta a jegybankelnök a svájci lapnak adott interjúban.