Valószínűleg sokan megbánták, hogy változó kamatozású hitelt vettek fel az elmúlt években Romániában, főként a járvány idején. 2021 őszéig roppant olcsón lehetett kölcsönhöz jutni, időközben azonban, a vágtázó infláció miatt nagyban megemelkedtek a kamatok, s ebből kifolyólag a törlesztőrészletek is - írja a Maszol.

A Ziarul Financiar megkeresésére a BRD azt közölte, hogy egy 250 ezer lej értékű, 25 éves futamidejű, változó kamatozású hitel havi részlete 57 százalékkal nőtt egy év alatt. 2021 júliusában 1390 lejt (116 ezer forint) kellett befizetnie a kölcsön haszonélvezőjének, idén júliusban azonban már 2179 lejt (182 ezer forint).

Minden banknál ugyanaz a helyzet

Az ING Bank esetében egy azonos értékű és futamidejű kölcsön után 2016 júliusában 1226 lej volt a részlet, idén júliusban azonban már 2109 lej, ami 70 százaléknál nagyobb kiadásnövekedés. A Raiffeisen Banknál tavaly júliusban 1000 lej körül volt a törlesztőrészlet, egy évre rá azonban már 1607 lej, ez 60 százalékos növekedést jelent.

A hitelköltségek jelentős drágulásának végső soron az infláció az oka, közvetlenül pedig a bankközi alapkamat, a ROBOR növekedésének a számlájára írható. A ROBOR a kereskedelmi bankok egymás közti hitelmutatója, azt jelzi, mekkora kamatra vehetnek fel egymástól kölcsönt - mondja Bálint Csaba, a Román Nemzeti Bank (BNR) igazgatótanácsának a tagja.

A változó kamatozású lakossági hitelek zömét a három hónapos ROBOR-hoz kötik, ami jelenleg nyolc százalék körül van. A lakossági hitelek kamata mindig magasabb a ROBOR-nál, a BRD fentebb tárgyalt terméke esetében az eltérés 3 százalékpont.

A rosszul fizető adósok száma egyelőre nem nőtt, sőt a nem teljesítő hitelállomány még csökkent is némileg az elmúlt időszakban. Ez azonban még a múlt, mondja Bálint Csaba, a megnőtt kamatterhek hatása egyelőre nem tükröződik az adatokban.