Vlagyimir Putyin állításával szemben Magyarország januárban nem a piaci ár ötödét, hanem pontosan a piaci árat fizette az orosz gázért – írja a Népszava a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által most frissített, januári adatok alapján. Az orosz államfő Orbán Viktor miniszterelnök február 1-jei moszkvai látogatásán jelentette be, hogy Magyarország a piaci árnál ötször olcsóbban kapja tőlük a gázt.

Putyin egyébként más államok kapcsán is több alkalommal élt már hasonló kijelentéssel. Így tavaly év végén a németek gáztarifájáról is állította, hogy az a piaci harmadára, sőt, hetede. Lapunk szakértői mindazonáltal a kijelentés megalapozottságát illetően már akkor hitetlenségüknek adtak hangot. Az új, kétoldalú magyar-orosz gázszerződés tavaly szeptemberi megkötésekor a felek titkosították a megállapodást, így bárki bármit nyilatkozhat a gázárról, nem lehet közvetlenül ellenőrizni.

Orbán Viktor és a kormány többi illetékese is – mindennemű konkrét bizonyíték nélkül - úgy nyilatkozott, hogy az októbertől életbe lépett új, 10+5 éves szerződés sokkal kedvezőbb az előzőnél, illetve „biztosítja a rezsicsökkentés fenntartását”. Igen ám, de korábban szakértők felhívták a figyelmünket: az orosz gázbehozatal a KSH külkereskedelmi adatbázisában nyilvántartott havi pénzbeni ellenértékének, illetve mennyiségének hányadosa lényegében – de ívében mindenképp - kiadja a magyar nagykereskedő által az oroszoknak fizetett valós gázárat.

A nyilvántartások mélyéről kitúrható valóság az, hogy januárban a központi magyar gáznagykereskedő a KSH-nál terajoule-ban megadott gázmennyiségből kiindulva szinte fillérre az irányadó, ttf nevű holland tőzsde árát, ezer köbméterenként átlag 861 eurót fizethetett a gázért. (Egész pontosan ezer köbméterenként 32 eurócenttel kevesebbet.) A lehetséges becslési pontatlanságok ellenére ez alapján bizton állítható, hogy Putyin februárban nem mondott igazat. A méltányosság kedvéért megjegyzendő, hogy májustól decemberig nőtt az olló Magyarország orosz gázára és az irányadó tőzsde között, mégpedig a mi javunkra.