Rosszul végződik az év Oroszországban: a rubel december utolsó napján több mint egy éve nem látott szintre gyengült a dollárral szemben, és nem sok jót ígér, hogy az idei után valószínűleg jövőre is zsugorodik a gazdaság - jelentette a Financial Times (FT). Idén várhatóan 3,7 százalékkal csökken a GDP, miután a zuhanó olajárak, a Krím bekebelezése után bevezetett nyugati szankciók, az orosz-török viszály és a mindezzel kapcsolatos orosz importtilalmak fojtogatják a gazdaságot.

Vlagymir Putyin államfő ugyan azt állította évértékelő sajtótájékoztatóján, hogy túl vannak a válság mélypontján, ám ezt az optimizmust még az orosz elit ismert képviselői sem osztják.

A londoni Brent kőolaj ára az év végre bőven 37 dollár/hordó alá esett. Ezzel párhuzamosan a kereskedők megítélése szerint olajvalutának - azaz az olajárral párhuzamosan ingadozó értékű pénznemnek - minősülő rubel lejtőre került.

Átkozott olajár

Az árfolyam 73 rubel/dollár fölé emelkedett, ami történelmi csúcs, leszámítva a bankrendszer bedőlésével fenyegető tavaly decemberi gyengülést. Az orosz nemzeti valuta az év eleje óta elvesztette értéke 26 százalékát amerikai társával szemben.

A rémisztő hírek mellé társult, hogy a friss adatok szerint a GDP novemberben havi összehasonlításban is csökkent. Ilyenre utoljára az év elején volt példa.

Minden az olajon múlik - mondja Oleg Kuzmin a moszkvai Renaissance Capital tőketársaság elemzője. Szerinte a válságnak ott lehet az alja, ahol az olajár csökkenésének. Az orosz jegybank becslése szerint 2016-ban 0,5-1,0 százalékkal zsugorodhat a GDP, ha a fekete arany ára átlagosan 50 dollár lesz hordónként. Ha azonban a negatív forgatókönyv teljesül, amely 35 dollárral számol, akkor 2-3 százalékos visszaesés vár az orosz gazdaságra.

Szenvednek

A bajok nem csupán a legfontosabb makroadatokban mutatkoznak meg, hanem érezhetők a mindennapokban is. A karácsony előtt publikált hivatalos adatok szerint a reálbérek 9,2 százalékkal estek 2015 első 11 hónapjában 2014 hasonló időszakához képest. Ilyen durva zuhanásra nem volt példa a gazdasági felfordulást hozó 90-es évek óta.

A fogyasztói termékek értékesítése - az élelmiszerektől az autókig - novemberben 13,1 százalékkal volt a 2014. novemberi szint alatt. Voltak olyan részek Oroszországban, ahol a karácsonyt megelőző fogyasztói kiadások 30 százalékkal maradtak el a korábbiaktól.

Az állami tulajdonban lévő VTsIOM közvélemény-kutató intézet adatai szerint az orosz háztartások 39 százaléka nem volt képes mindent megvásárolni, amire szüksége lett volna a család étkezéséhez és ruházkodásához. Egy évvel ezelőtt még "csak" 22 százalék volt ez az arány.

Nem lesz jobb!

Alekszander Novak energiaügyi és Alekszej Uljukajev gazdasági miniszter egyaránt arra figyelmeztette a nézőket év végi tévéinterjújában, hogy az alacsony olajárak miatt a jövő év is nehéz lesz. Novak Szaúd-Arábiát hibáztatta, amely nem hajlandó visszafogni fekete aranya kitermelését. Emiatt marad fent az árakat leszorító olajpiaci túlkínálat.

Alekszej Kudrin volt pénzügyminiszter, Putyin tanácsadója - aki sokak szerint újra a kormány tagjává válhat - szembe menve főnökével azt nyilatkozta, hogy bár nemrég még úgy látta, hogy elérték a visszaesés mélypontját, most már további lemorzsolódásra számít. Szerinte 2016-ban "komoly kihívások" várnak az oroszokra.

Pontozásos vereség

A Bloomberg arra kért 22 közgazdászt, hogy értékeljék az orosz vezetők és vezető intézmények teljesítményét. Az összehasonlításban az államfő szerepelt a legrosszabbul, aki a válaszadók 27 százalékától F osztályzatot, azaz elégtelent kapott. További 50 százalékuk csak D-t és C-t adott, azaz a következő két leggyengébb emeletre sorolta be Vlagyimir Putyint.

Dmitrij Medvegyev miniszterelnök F-jeinek aránya kevesebb mint 20 százalék volt, a kormányé 15 százalék körül alakult. A pénzügyminisztérium és a jegybank nem kapott F-eket, az utóbbi tevékenységét az elemzők több mint 20 százaléka A-ra, a legmagasabb szintre értékelte.

Bekavartak

Putyin és jobbkeze azért szerepelt rosszul, mert ők tehetők felelőssé az Ukrajnában kialakult patthelyzetért, amely az Oroszország ellni nyugati szankciókhoz vezetett. Az orosz török ellentét elmérgesedése, az ezzel járó utazási és importtilalmak szintén Putyin számlájára írhatók. A szakértők egyébként az államfőt tartják az egyetlen döntéshozó politikusnak Oroszországban.

A jegybank viszont sikeresen akadályozta meg a rubel összeomlását 2014 végén és a pénzügyminisztériummal együtt reálisabban látja és kezeli az gazdasági bajokat, mint az ország vezetői.

Repedések?

Az oroszok azonban nem osztják a Bloombergnek nyilatkozó szakértők véleményét: nem Vlagyimir Putyint okolják a gazdasági bajokért és a rossz kilátásokért - legalábbis a közvélemény-kutatások szerint. Az államfő népszerűségi mutatója a legutóbbi mérések szerint 85 százalékon áll.

Ugyanakkor az elmúlt hónapokban mintha repedések jelentek volna meg a hatalom falain - írja az FT. A teherautó-sofőrök az ország számos részében útelzárásokkal színezett tüntetéseken fejezték ki nemtetszésüket az új elektronikus útdíjrendszerrel szemben. Ennél is érdekesebb azonban, hogy az orosz Levada Központ közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a lakosság 63 százaléka egyetért a sofőrökkel.