Három napos tanácskozást kezdett az olaszországi Palermóban az Európai Parlament néppárti frakciója. A tanácskozáson részt vesz és felszólalt Orbán Viktor miniszterelnök. A kongresszuson téma az arab világban és Észak-Afrikában kialakult válság - tudósított a hirado.hu.

"Európának nem szabad semmilyen uniós vívmányból engednie" - mondta Orbán Viktor Palermóban, az Európai Parlament néppárti frakciójának tanácskozásán.

A szicíliai helyszín aktualitását az észak-afrikai konfliktusok elől menekülő illegális bevándorlók tömeges érkezése adja. Orbán Viktor szerint az Európai Uniónak a menekültáradat miatt sem szabad feladnia az egyik legfontosabb közösségi alapelvet: a polgárok szabad mozgásának garantálását - ezért nem szabad gyengíteni a schengeni együttműködést.

Az Európai Tanács soros elnökeként is felszólaló kormányfő kijelentette, az Unió nem fogadhatja be az Észak-Afrikából érkező gazdasági menekülteket, mert Európa munkaerő-igényét a saját leszakadt rétegei, így például a romák felemelésével is biztosítani tudja.