Az előzetesen közöltnek megfelelően csökkent Németországban a szolgáltatóipar teljesítménye augusztusban a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden ismertetett végleges értékei szerint – számolt be róla a Reuters.

A kedden ismertetett felmérés szerint a németországi szolgáltatatószektor üzleti aktivitását jelző mutató 47,3 pontra, 2022 novembere óta a legalacsonyabbra csökkent a júliusi 52,3 pontról. Az indikátor 8 hónap után került ismét 50 pont alá. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.

A németországi vállalkozások a kereslet tartós gyengüléséről számoltak be a gazdasági bizonytalanság és az erős inflációs nyomás közepette. A szolgáltatószektorban a ráfordítási költségek és a kibocsátási árak növekedési üteme is jelentősen meghaladta a hosszú távú átlagot. A szolgáltatószektor üzleti várakozásai kissé javultak, miután júliusban nyolchavi mélypontot értek el. A bizalom azonban mérsékelt maradt, ami abban nyilvánult meg, hogy a munkahelyteremtés gyakorlatilag stagnált.

Zuhanórepülésben az építő- és a feldolgozóipar is

Múlt pénteken ismertették, hogy a német feldolgozóipari BMI 2020 májusa óta a legalacsonyabb szintre, 39,1 pontra csökkent augusztusban, döntően annak következtében, hogy a kibocsátás a leggyorsabb ütemben csökkent a 2020 tavaszi Covid miatti leállás óta, az új megrendelések pedig több mint három éve a legnagyobb mértékben estek, az ügyfelek bizonytalansága, az építőipar gyenge teljesítménye, valamint az általános beruházási kedv hiánya miatt.

A szolgáltatóipari és a pénteken ismertetett feldolgozóipari adatok összesítésével képzett németországi augusztusi kompozit BMI 44,6 pontra, 2020 májusa óta a legalacsonyabbra csökkent a júliusi 48,5 pontról, ami azt jelenti, hogy az előzetesen közöltnél (44,7 pont) még jelentősebben csökkent Németország gazdasági teljesítménye az év nyolcadik hónapjában.

 

Tanulmány: szorul a hurok, az oroszországi szankciók jelentős jóléti veszteségeket okoznak

Kedden kezdődik az ipari erőfölényét globálisan fokozatosan elvesztő Németország jövő évi költségvetésének vitája. A németeknél minden korábbinál gyorsabban nőtt az újonnan kötött fogyasztási hitelszerződések száma. Európa legnagyobb autószalonja (IAA) kedden nyílik meg Münchenben. Lapszemle. Bővebben --->