Kevesebb mint 12 nappal a költségvetési szakadékként emlegetett 600 milliárd dollár értékű automatikus adóemelés és kiadáscsökkentés bekövetkezése előtt újra kiéleződött a vita az esemény elkerüléséről. Barack Obama amerikai elnök zavarba ejtőnek minősítette, hogy republikánus ellenfelei nem fogadták el legutóbbi kompromisszumos ajánlatát, amelyben - ahogy fogalmazott - legkevesebb fél útig elment a vitapartnereinek tehető engedmények útján. Emellett jelezte, hogy nem támogatja a republikánusok úgynevezett B tervét a szakadék áthidalására - derült ki a MarketWatch tudósításából.

Válaszul John Beohner, az ellenzéki többségű képviselőház republikánus elnöke rövid sajtótájékoztatón közölte, hogy az alsóház ma el fogja fogadni a tartalék tervet, amely az évi egymillió dollárnál többet keresőket kivéve meghosszabbítaná a Bush-elnök idején, tíz éve bevezetett adócsökkentéseket. Ha a demokrata uralom alatt lévő felsőház, a szenátus és Obama nem támogatja a törvényt, akkor ők lesznek a felelősek az amerikai történelem legnagyobb adóemeléséért. Utóbbi úgy értendő, hogy az év végével megszűnnne minden jövedelmi réteg Bush-féle adóengedménye.

Olcsó kis szívatás

Elemzők már a B terv hét eleji nyilvánosságra kerülésekor felhívták a figyelmet arra, hogy az ötlet mögött az elnök megpuhításának hátsó szándéka húzódhat meg. A republikánusok úgy látták, hogy Obama jelentős engedményekkel válaszolt arra, hogy belementek némi adóemelésbe - az egymillió dollárnál többet keresők korábbi 39,5 százalékos adókulcsának visszaállításába -, ezért előjöttek a tartalék terv ötletével, hátha tovább hajszolhatják ezen az úton az elnököt.

Obama azonban világossá tette, hogy ha a B terv át is menne a kongresszus két házán, megvétózná hatályba lépését. Nyilatkozata szerint a republikánusok személyes ellentétük miatt bármire készek, hogy bevigyenek egy ütést a szeme alá. Nehezükre esik, hogy igent mondjanak bármire, amit az elnök kezdeményez - idézte szavait a Reuters. Obama véleménye szerint a hét elején csupán pár száz milliárd dollárra kerültek a megegyezéstől, miután mindkét fél jelentős engedményeket tett korábbi álláspontjához képest. A szakértők osztják az utóbbi véleményt.