Donald Trump egy New Hampshire-i kampánygyűlésen az „országán kívül és belül is nagyon erős” Orbán Viktort méltatta, szerinte ugyanis a magyar miniszterelnök az uniós országok ellenszenvét kivívva sem engedte meg, hogy „emberek millió szállják meg az országát”.

Trump szerint

ennek köszönhető, hogy nincs is bűnözés Magyarországon, de olyan problémák se, amilyenek más országokban vannak.

A Newsweek cikkében megjegyzik, hogy míg Trump ezúttal helyesen azonosította Orbán Viktor miniszterelnököt, akit korábban „Törökország vezetőjének” nevezett, most azt találta mondani, hogy a magyar vezető néhány hete Obama lemondását szorgalmazta.

Két hete interjút készítettek vele, és azt kérdezték: Mit tanácsolna Obama elnöknek?

Úgy tűnik, az egész világ felrobban...és azt mondta: Ez nagyon egyszerű. Azonnal le kell mondania, és le kell cserélniük Trump elnökre, aki biztonságban tartotta a világot.”

A 444.hu szerint Donald Trump itt feltehetőleg a korábbi Tucker Carlson féle interjúra gondolhatott. Két hete is ugyanezt az interjút emlegette fel, melyet szintén kampánycélokra használt. Trump szerint az interjúban Orbán Viktor azt is mondta, hogy Kína, Oroszország és Észak-Korea is tisztelte a volt elnököt, sőt féltek tőle.

A portál szerint Carlson féle interjú vonatkozó része konkrétan így hangzott el:

– Tehát ha Ön lenne a NATO vezetője, vagy ha Ön lenne, mondjuk, Joe Biden, mi lenne a következő lépése az ukrajnai háborúban? Mit tenne?

– A béke. Azonnal. Hívjuk vissza Trumpot! Ez az egyetlen kiút.

– Hívjuk vissza Trumpot.

– Hívjuk vissza Trumpot. Mert, tudja, sok mindenért lehet őt kritizálni. Értem az ezzel kapcsolatos vitákat, de, tudja, az elmúlt néhány évtized legjobb külpolitikája volt az övé. Nem kezdett el egyetlen új háborút sem.

A Newsweek megjegyzi, hogy mind a republikánus Trump, mind pedig a jelenlegi elnök Joe Biden gyakran válnak humor gúny tárgyává. Nemcsak hajlott koruk miatt – Biden 80, Trump 77 éves – hanem mert rendre összekevernek országokat, amerikai intézményeket és vezető politikusokat. 

 

 

 

Orbán és Trump oda-vissza fényezik egymást

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója kedden egy olyan videót osztott meg a Facebook-oldalán, amelyen Donald Trump hétfői kampánybeszédének egy részlete látható, ahol Orbán Viktort dicséri. >>>