Kína magasabb vámokat vethet ki az uniós sertéshúsra. Az államilag finanszírozott kínai lap, a Global Times egy üzleti bennfentes forrására hivatkozva állítja, hogy az ország hatóságai dömpingellenes intézkedéseket vethetnek ki.

Az elmúlt időszakban ez a harmadik fenyegető jelzés, amit Kína az Európai Unió felé küld. A lehetséges intézkedés ugyanakkor nem előzmény nélküli, ugyanis az EU a kínai elektromos járművekre, valamint a chipekre is büntetővámokat vetett ki.

Kína tavaly 1,55 millió tonna sertéshúst importált, ennek valamivel több mint fele Európából érkezett a kínai állami adatok szerint. Spanyolország volt a legnagyobb beszállító az unióból 382 ezer tonnás értékesítésével – írja az Index

Volt előzménye a kínai fenyegetésnek

Az Európai Unió már korábban is bevezetett különféle védővámokat kínai termékekre, de a legújabb lépések még szélesebb körűek és mélyrehatóbbak. Az új intézkedések különösen a high-tech szektor termékeit és az elektromos autókban használatos chipek importját érintik.

Az Európai Bizottság jelentése szerint ezek a chipek a kínai állami támogatások révén gyakran olcsóbban kerülnek a piacra, ami versenyhátrányba hozza az európai gyártókat. Az új szabályozások értelmében az elektromos autókhoz szükséges kínai chipekre akár 25 százalékos importvámot is kivethetnek. 

Mindezt az EU azzal indokolja, hogy a kínai állami támogatások miatt ezek a termékek mesterségesen alacsony áron kerülnek forgalomba. Emellett szigorúbb ellenőrzési mechanizmusokat is bevezetnek, hogy megelőzzék a dömpingáruk beáramlását az európai piacra.

Nem várt fejlemény lehet a kínai büntetővám

A közelmúltban az EU és Kína közötti agrárkereskedelemben az enyhülés felé mutattak a jelek. Hszi Csin-ping kínai elnök franciaországi útja során beleegyezett abba, hogy megnyitja a piacot bizonyos francia sertéshústermékek exportja előtt. Olaf Scholz német kancellár áprilisi kínai útja során pedig megállapodás született arról, hogy Peking feloldja a marhahús és alma Németországból Kínába történő exportjára vonatkozó tilalmat.

További megbeszéléseket kell folytatni a sertéshúsexportról.

Janusz Wojciechowski, az EU agrárügyi biztosa április végén Sanghajban meg akarta akadályozni, hogy a mezőgazdaság viselje a más ágazatok problémáinak költségeit, 

azaz szerette volna elérni, hogy az ágazat ne kerüljön bele a kereskedelmi konfliktusba. Azonban most úgy tűnik, hogy mégis belekeveredik.

Spanyolország lehet a legnagyobb vesztese a kínai szigorításoknak, az európai ország a tavalyi évben 28,4 millió euró értékben exportált sertéshústermékeket Kínába. Ugyanakkor még kezelni tudná a problémát, ugyanis Franciaországba ugyanebből a termékcsoportból 135 millió euró a spanyol kivitel értéke.

Magyarországot a lehetséges kínai büntetővámok szinte egyáltalán nem érintenék. Hazánk eleve többet importál, mint exportál élősertésből és sertéshúsból, emellett mezőgazdasági kivitelének döntő részét az Európai Unión belül bonyolítja le.