A lengyelek többsége ellenzi, hogy atomerőművek épüljenek az országukban - idézi a Notes from Poland az UCE közvélemény-kutatását, amely a Business Insider Polska megrendelésére készült. A válaszadók kicsit több mint 45 százaléka ellenzi a nukleáris energia meghonosítását Lengyelországban, ezen belül 28,6 százalékuk határozottan ellene van.

Eközben majdnem 39 százalékuk támogatja az atomerőmű-építést, ezen belül több mint 11 százalék azok aránya, akik határozottan ezen az állásponton vannak. A megkérdezettek 16 százalékának nincs határozott véleménye erről a kérdésről. Több mint 60 százalék azok aránya, akik nem akarják, hogy lakóhelyük közelében nukleáris létesítmény épüljön, ezt a lehetőséget csak a válaszadók 27,5 százaléka tolerálná.

A friss felmérés összhangban van a korábbiakkal. A CBOS intézet júniusi megkérdezésében az ellenzők és a támogatók aránya szintén 45, illetve 39 százalékra jött ki. az előbbi öt százalékpontos csökkenés, az utóbbi öt százalékpontos növekedés 2018 óta. A nők 55 százaléka, a férfiak 25 százaléka atomenergia-párti.

A DANAE intézet tavaly a környezetvédelmi minisztérium megrendelésére készített felmérést, amelyben azt találták, hogy a lengyelek 62,5 százaléka támogatja az atomerőművek építését és csak 31,6 százalékuk ellenzi. E vizsgálat szerint a lengyelek több mint 70 százaléka jó módszernek tartja a környezetvédelem és az energiabiztonság szempontjából is a nukleáris energia felhasználását. A lengyel kormány 6-9 gigawattnyi atomreaktor-kapacitást akar telepíteni az országba a következő évtizedekben, úgy, hogy az első reaktort 2043-ban indítanák be.