A washingtoni munkaügyi minisztérium pénteken nyilvánosságra hozott adatai szerint a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma 266 ezerrel emelkedett, miközben elemzők 978 ezres bővülésre számítottak. A foglalkoztatottak számának márciusi növekedését a minisztérium a felülvizsgálat után 916 ezerről 770 ezerre vitte le.

Az áprilissal zárult három hónapban átlagosan 524 ezerrel, a márciussal zárult három hónapban 513 ezerrel, a februárral zárult három hónapban pedig 154 ezerrel nőtt a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma. Összlétszámuk áprilisban már meghaladta a 144,3 milliót, ami azonban a koronavírus-járvány kirobbanása előtti, tavaly februári szinttől még mindig 5,4 százalékkal, azaz 8,2 millióval marad el. A kongresszus költségvetési hivatala (CBO) úgy becsüli, hogy a foglalkoztatottság 2024-re állhat vissza a járvány előtti szintre.

A feldolgozóipartól kezdve az éttermekig, a munkáltatók igyekeznek bővíteni a létszámot. A munkaerőpiacon tapasztalt hiány egy sor tényező eredménye, kezdve attól, hogy még mindig sokan kénytelenek otthon maradni kisgyerekeikkel, a koronavírussal összefüggő nyugdíjba vonulásokon át a nagyvonalú munkanélküliségi támogatásokig. A foglalkoztatottság bővülésének üteme egészen szeptemberig mérsékelt maradhat, mert akkor futnak ki a megnövelt munkanélküliségi támogatások.

Áprilisban egy év óta először emelkedett a munkanélküliségi ráta: a márciusi 6,0 százalékról 6,1 százalékra kúszott fel. Elemzők 5,8 százalékos értéket vártak. A munkanélküliek száma 9,8 millió volt áprilisban, alig változott az előző hónaphoz képest. Bár mindkét érték jóval alacsonyabb a tavaly áprilisi csúcsoknál, a tavaly februári 3,5 százalékhoz, illetve 5,7 millióhoz képest jóval rosszabb.

A munkaképes korú népességben a gazdaságilag aktív szereplők aránya a márciusi 61,5 százalékról 61,7 százalékra emelkedett, de így is 1,6 százalékponttal alacsonyabb a tavaly februári értéknél. Az átlagos heti munkaidő 35,0 órára nőtt a márciusi 34,9 óráról.

Az átlagos órabérek az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal - 21 centtel 30,17 dollárra - nőttek áprilisban. Elemzők stagnálásra számítottak a márciusban mért 0,1 százalékos csökkenés után. Éves összevetésben 0,3 százalékkal emelkedtek az órabérek áprilisban. Elemzők 0,4 százalékos csökkenést vártak a márciusban mért 4,2 százalékos növekedés után.

Az adatok közlése után gyengült a dollár a főbb devizákhoz képest, és csökkent a tízéves állampapírok hozama is.

Nem sajnált a kormány a támogatásokat

Az áprilisi volt az első munkaügyi jelentés azután, hogy a kongresszus jóváhagyta a kormányzat 1900 milliárd dollár összértékű gazdasági ösztönző csomagtervét. A foglalkoztatottság vártnál gyengébb növekedése azonban valószínűleg vajmi keveset változtat azokon a várakozásokon, hogy a második negyedévbe erős formában átlépő amerikai gazdaság jó úton halad afelé, hogy az utóbbi közel négy évtized legjobb teljesítményét nyújtsa - írja az MTI.

Az amerikai kormányzat az elmúlt egy év alatt közel hatezer milliárd dollárt fordított a járvány sújtotta gazdaság megsegítésére. Részben ennek köszönhetően az első negyedévben szezonális kiigazítással számolva 6,4 százalékos évesített ütemben nőtt a hazai össztermék, jócskán gyorsult az ütem a tavalyi negyedik negyedéves 4,3 százalékhoz képest. Idén meghaladhatja a 7 százalékot is a gazdasági növekedés üteme, ami 1984 óta a legjobb adat lenne.