Ha az európai idegenforgalmi szakemberek az amerikai álom sajátos formájába ringathatják magukat (mármint: ha abban bíznak, hogy a tengerentúlról érkező turisták költekezése megmenti az idei turistaszezont), akkor borítékolhatóan csalódni fognak – véli Andrea Felsted, a Bloomberg szakírója. Ursula von der Leyen az Európai Bizottság nevében a napokban azt nyilatkozta a New York Timesnak, hogy az USA állampolgárai idén nyáron várhatóan beutazhatnak az Európai Unióba, ha igazolni tudják, hogy beoltották őket a vakcinájuk mindkét dózisával vagy átestek a koronavírus-betegségen.

A gond az, hogy az amerikai turisták csak kis szeletét adják azoknak a látogatóknak, akik nyáron felkeresik Spanyolországot, Olaszországot, Görögországot vagy akár Franciaországot. Ahhoz, hogy ezek a kedvelt turistacélpontok elkerüljék, és hogy a csonka 2020-as szezon után egy újabb rossz időszak köszöntsön rájuk, európai utazókra lenne szükségük, azaz az Európa országai között fennálló utazási korlátozásoknak kellene megszűnniük.

Így az amerikaiaknak tett gesztus csak egy lépés a jó irányba. Valamekkora nyitottság láthatóan lenne is bennük az európai meghívás elfogadása iránt, legalábbis a saját országukon belül szívesen utaznának, ahogy ez jól látszik a belföldi foglalások gyors felfutásából. Lehetnek köztük olyanok, akik látva a belföldi tumultust, átruccannának a tengeren túlra, amivel pedig jól járnának a hosszú távú járatokat üzemeltető légitársaságok és a nagy nemzetközi szállodaláncok is.

Adminisztratív akadályok

Csakhogy kérdéses, hogyan tudnának utazni azok az amerikaiak, akik nyitottak lennének erre, ugyanis az Egyesült Államok külügyminisztériumának jelenleg érvényben lévő utazási tiltólistáján (Do Not Travel), amely a kerülendő országokat tartalmazza, 80 állam szerepel. Köztük számos európai ország is ott van.

Ettől is nagyobb gond az előbb említett körülmény, miszerint a dél-európai országokba utazó turisták zöme az idegenforgalmi csúcsidényben Európán belülről érkezik – mondja Richard Clarke, a Bernstein tanácsadó cég elemzője. Az amerikaiak a közelebb lévő Karib-térségbe utaznak vakációzni. Ezért az egyetlen esélyük az idei szezon megmentésére, ha a nagy küldő országok, mint az Egyesült Királyság vagy Németország utat nyitnak napsütést kereső állampolgáraik utazása előtt.

Különböző rendszerek

Az Egyesült Királyságban egy úgynevezett közlekedésilámpa-rendszert vezetnek be, amely zöld, sárga és piros színnel jelöli a potenciális úti célpontokat, ebben a sorrendben megnehezítve a külföldre utazók visszatérését. A gond az, hogy még a sárga jelű országokba utazók is arra számíthatnak, hogy hazafelé tíz nap karanténba kerülnek, és folyamatosan tesztelésnek vetik alá őket. Kérdés mennyien hajlandók vállalni ezt a tortúrát.

Németországban nincs általános utazási tilalom, ám ez nem jelenti azt, hogy világos lenne a helyzet. Például Mallorcára jelenleg is utaznak német turisták, ám a kormány nem bátorítja őket arra, hogy Görögországba látogassanak. Részben ezzel függ össze hogy egyes országok maguk próbálják kinyitni a kapuikat. Az athéni kormány május közepétől minden beoltott, illetve nemrégiben tesztelt látogatót szívesen fogad, gondolva az orosz turistákra azokat is, akik a Szputnyik vakcinát kapták.

Ha meg is indul az idegenforgalom, mindent elronthat egy újabb koronavírus-változat, amely esetleg újabb járványhullámot indít el, például a katasztrofális helyzetben lévő Indiából kiindulva. Matt Hancock brit egészségügyi miniszter a napokban felvetette azt a lehetőséget, hogy minden beoltott harmadik szúrást kaphat a kellő védettség megteremtése érdekében. Ez azt jelenti, hogy millióknak kellene újból az injekciós tűk elé járulnia, tönkre téve a turistaszezont.