Átfogó stratégiát javasol az unió energiabiztonságának szavatolására és elsősorban orosz földgázszállításoktól való függőségének csökkentésére az a közlemény, amit május 28-án készül közzétenni az EB. Az állam- és kormányfők június végi csúcstalálkozóján megvitatandó energiabiztonsági stratégia - amelynek egyelőre nem végleges tervezete a BruxInfo birtokába jutott - számos ötletet átvesz a lengyel miniszterelnök energia unióra vonatkozó javaslatából, inkább közép- és hosszabb távon fontolóra véve a megvalósításukat.

A 20 oldalas dokumentum a következő 9 hónapra vonatkozó rövid-, 1-5 éves időhorizontot pásztázó közép-, és öt éven túlra tekintő hosszú távú intézkedéseket javasol az energiabiztonsággal összefüggő aggodalmak eloszlatása érdekében.

Jön a terheléses teszt

Eszerint rövid távon az első számú feladat a földgázszállítások esetleges leállításának leginkább kitett, keleti határokon fekvő országok biztonságos energiaellátásának a garantálása. A rövid távú intézkedések ilyenformán arra a hat uniós tagállamra kell, hogy összpontosítsanak, amelyek gázimportjukat száz százalékban egyetlen forrásból (Oroszországból fedezik). Ezek: a három balti állam, Finnország, Szlovákia és Bulgária.

Brüsszel a maradék 22-nek is feladatul szabná, hogy lehetőleg már a nyári hónapokban vesse egy "terheléses teszt" alá energiarendszerét, meggyőződve arról, hogy mennyire lenne felkészülve egy, a téli hónapokban esetlegesen bekövetkező energiaszállítási válságra. A felmérés eredményének tükrében a tagállamoknak növelniük kellene gáztartalékaikat, fejleszteniük kellene vészhelyzetben bevetendő infrastruktúráikat, és nagyon rövidtávon csökkenteniük kellene az energiafogyasztást.

A rövidtávú lépések között szerepel az elérhető gázforrások, közülük is elsősorban a cseppfolyós földgáz (lng) ideiglenes átirányítása oda, ahol az energiatermelés növelésére nincs lehetőség. Lehetőségként felmerül még EU és/vagy regionális szintű kockázatelemzések elvégzése és válságtervek kidolgozása, valamint az EU-ban vagy nemzetközi szinten meglévő biztonsági tartalékok összekapcsolásával egy virtuális közös tartalékkapacitás létrehozása.

Lesz szolidaritási mechanizmus is

Egy-öt éves időhorizonton az EB tető alá hozna egy hivatalos szolidaritási mechanizmust a tagállamok között bajba került társuk megsegítésére (ennek lehet az egyik előfutára regionális szinten a visegrádi négyek között tervezett szoliadaritási mechanizmus).

A stratégia egyik vezérfonala a stratégiailag fontos infrastruktúrák védelme olyan kulcsfontosságú ellátó országok állami tulajdonú cégeitől, jegybankjaitól vagy független alapjaitól, amelyek célja az EU energiapiacára való betörés vagy a diverzifikáció megakadályozása, semmint az európai hálózatokba és infrastruktúrákba történő beruházás. Az uniós jog EU-területén történő alkalmazását megkérdőjelező bizonyos EU-n kívüli cégekkel kapcsolatos tapasztalatok szigorúbb megközelítést és a szabályok uniós és tagállami szinbtjén való szigorúbb betartását tehetik szükségessé - állapítja meg a stratégiai dokumentum.

Emellett párbeszédet indítana az európai iparral és a tagállamokkal a kőolaj-ellátás diverzifikálása és a kőolajfinomító iparban az orosz befolyás visszaszorítása érdekében.

A terv része a trösztellenes és a cégfúziós uniós szabályok szigorú érvényesítése az ellátásbiztonság és annak érdekében, hogy az európai ipar alkupozíciói ne gyengüljenek vertikálisan integrált EU-n kívüli cégek versenyellenes magatartása miatt. A bizottság a belső piaci jogszabályok megsértése miatt indított kötelezettségszegési eljárások felgyorsítását is kilátásba helyezi.

Csökkentenék az orosz atomfüggőséget

Magyar szempontból is érdekes javaslatokat tesz az EB a hasadó anyagok beszerzésével, illetve az orosz függőség csökkentésével kapcsolatban. Megkülönböztetett figyelmet kell szentelni az EU-ban nem uniós technológiával építendő új atomerőmű-beruházásoknak, annak biztosítására, hogy ezeknek az atomerőművi blokkoknak a hasadó anyag ellátása ne kizárólag Oroszországtól függjön. Brüsszel szerint az Euratomnak bármilyen új beruházás jóváhagyásának feltételéül kellene szabnia azt, hogy a hasadó anyag beszerzése ne egyetlen forrásból történjen.