Biztosnak kell lennünk abban, hogy Olaszország eléri azokat a célokat, amelyeket maga elé tűzött, ezért úgy döntöttünk, hogy bevonjuk a Nemzetközi Valutaalapot (IMF) is a reformfolyamat ellenőrzésébe, igyekszünk hasznát venni sok évtizedes munkássága alatt kidolgozott módszertanának. Kezdeményezésünk nem okoz gondot olasz partnereinknél - idézett a Reuters egy neve elhallgatását kérő európai uniós tisztviselőt. Az Európai Bizottság és az IMF egymástól függetlenül fog jelentéseket készíteni a helyzet alakulásáról.

Nagy pénzt öntenek a Valutaalapba

A G20 csúcstalálkozóján részt vevő vezetők eközben folytatták a tárgyalásokat az IMF tőkéjének bővítéséről, amitől azt remélik, hogy segítségével elejét vehetik az európai adósságválság átterjedésének a világgazdaságra. Egy a megbeszélésekhez közel álló forrás szerint főként a nagy feltörekvő országok - köztük Kína - pénzéből 300-350 milliós pluszforrást halmoznának fel.

Uniós tisztviselők szerint három lehetőséget mérlegelnek az új pénz felhasználására. Ezek egyike, hogy egyesítenék az eurózónatagok hitelfelvételi jogait. Egy másik elképzelés szerint létrehoznának egy beavatkozó alapot, amely a bajban lévő országokat - Spanyolország, Olaszország - támogatná.

Éjjeli szavazás a hirtelen halálról

A görög kormányról szóló bizalmi szavazás az éjszakába nyúló vita után várható - tudta meg a Reuters, amelynek helyi források azt is elárulták, hogy a kormányfő háttérmegállapodást kötött pártjával. Eszerint, ha kormánya megkapja a bizalmat a parlamenttől, akkor önként lemond, utat nyitva egy átmeneti nemzeti egységkormány megalakítása előtt. Ez aláírná az EU-IMF csomagról szóló megállapodást és megkezdené egy jövő év eleji előrehozott választás előkészítését.

Ha bukik a kormány, akkor Karolosz Papouliasz államfő kezébe kerül a karmesteri pálca. Az alkotmány szerint megpróbálhatja rábírni a pártokat, hogy egy új kormányfő vezetésével alakítsanak koalíciós kormányt, vagy megbízást adhat az ellenzéknek a kormányalakításra.

Az új kabinetről három héten belül szavazhat a parlament - ami ez esetben egyben azt jelentené, hogy az új vezetésnek napjai maradnának a harmadik görög segélycsomag aláírására, s ezzel az 2010. májusi csomag esedékes részletének megszerzésére. Utóbbi nélkül a rendezetlen államcsőd menedzselésének cseppet sem jól hangzó feladatával kellene szembe néznie.

Sarkozy nem masírozik be a történelembe

A magas hullámokat verő görögországi események elsodorták Nicolas Sarkoy francai államfő, a G20-csúcs házigazdája reményeit arra, hogy történelmi megállapodásokkal végződjön az értekezlet. A világ pénzügyi rendszerét nem most fogják átalakítani válság mardosta bolygónk vezetői, egyebek mellett azért, mert a pénzügyi tranzakciókat terhelő adó, amelyet sok európai ország támogatna, nem nyerte el a világ több részének tetszését.

A Reuters kezébe került záródokumentum-tervezet szerint az lehet az értekezlet legnagyobb eredménye, hogy elfogadhatja az IMF javaslatát a Valutaalap hitelezési lehetőségeinek szélesítéséről. Ez részben szolgálná az említett célt, a bajban lévő országok kisegítését, részben részben dollármilliárdos tőkeinjekciókat juttathatna a világgazdaságba.