Az úgynevezett szuperbizottságnak nem sikerült dűlőre jutnia abban, mikét lehetne 1200 milliárd dollárt a következő 10 évben lefaragni.

"Több hónapos kemény munka és intenzív tárgyalások után arra a kövekeztetésre jutottunk, hogy nem lehetséges semmilyen nyilvánosság elé tárható kétpárti egyezség a szuperbizottságnak kitűzött határidőig" - jelentette be Patty Murray demokrata szenátor és Jeb Hensarling republikánus képviselő egy közös közleményben.

A bizottság emellett - elismerve, hogy nem sikerült áthidalni a belső ellentéteket - hangsúlyozta, hogy a USA pénzügyi válságát kezelni kell, amelyet nem lehet a következő generációra hagyni. Ugyanakkor a közleményben reményüket fejezték ki az iránt, hogy a Kongresszus a munkájukra építve megtalálja azt a válságkezelési megoldást, amely mind az amerikaiaknak, mind a gazdaságnak számára megfelelő.

A hírre már számítottak a piacok, a hétfői tőzsdei mélyrepülést is az európai adósságválság fejleményei mellett ezzel a várt kimenetellel magyarázták piaci szakértők.

A kétpárti testületnek a vonatkozó törvény alapján máig kellett volna megállapodnia a megszorításokról, hogy a kongresszus költségvetési hivatala a szerdai, végső határidőig el tudja végezni a megfelelő háttérszámításokat az azonnal végszavazásra benyújtandó törvénytervezethez. A "szuperbizottság" kudarca miatt a jelenleg érvényes jogszabály értelmében 2013-ban megkezdődik egy automatikus, 10 éven át tartó, 1200 milliárd dolláros csökkentés, amely csaknem minden költségvetési tételre egyformán kiterjedt, s amelynek legnagyobb kárvallottja a Pentagon lesz.