Az ifo gazdaságkutató intézet üzleti hangulatindexe a decemberi 86,3 pontról 85,2-re csökkent a januárban várt szerény 86,7 pontos növekedés helyett.

Az index mindkét összetevője, az aktuális helyzet megítélése januárban 87 pontra ment le a decemberi 88,5 pontról, szemben a várt 88,6 pont helyett, a kilátások megítélése 83,5 pontra csökkent az egy hónappal ezelőtti 84,2 pontról. A piac 84,8 pontos javulást várt januárra.

Ugyanakkor a feldolgozóiparban emelkedett az üzleti klímaindex. A vállalatok valamivel elégedettebbek voltak a mostani helyzetükkel és a várakozások is javultak, ugyanakkor a pesszimizmus is megmaradt. Továbbra is csökken a megrendelések állománya, igaz, már nem olyan meredeken, mint korábban – írja az MTI.

A szolgáltatási ágazatban ugyanakkor jelentősen romlott az üzleti környezet megítélése, főként az aktuális helyzetet illetően.

A rendelésállomány alakulása miatt a vállalkozások elégedetlensége, valamint a pesszimista kilátások is fokozódtak.

kiskereskedelmi ágazatban 2022 októbere óta nem volt ilyen alacsony szinten az index, de romlott az üzleti klíma, mind az aktuális helyzet, mind a kilátások megítélésében az építőiparban, valamint a nagykereskedelemben is. 

Gyógyul a német gazdaság, de a kilátások így is gyatrák

Kiábrándító az EU legnagyobb gazdaságának idei teljesítménye a meghatározó kutatóintézet, a müncheni ifo új elemzése szerint, amelyben jelentősen visszafogták a várakozásokat a 2024-es növekedésről. Németország nehezen rugaszkodik el a mélypontról, ami nem túl biztató az európai partnereknek sem. Lapszemle.