Július végén az Európai Bizottság egy javaslatot küldött a tagállamoknak, amelynek két fontos eleme volt, amely mind az alapproblémára próbált választ adni, hogy mi lesz az EU-val, ha Oroszország lekapcsolja a teljes földgázimportot. Az első megoldási javaslat az volt, hogy a tagállamok vállaljanak egymással szolidaritást, és fizetségért cserébe adjanak egymásnak földgázt, ha valahol teljesen leállna a gázbehozatal. A másik kérés pedig az volt, hogy 15 százalékkal csökkentse minden tagállam az energiafelhasználást. 

Bár a magyar kormány az energiaszolidaritást támadva egyedüli tagállamként nem szavazta meg a Bizottság csomagját, addig több déli tagállam, főként Spanyolország, azzal nem értett egyet, hogy korlátozzák az energiafelhasználást. Érvelésük az volt, hogy mivel kevéssé függenek az orosz energiaexporttól, így számukra ez egy parttalan lépés lenne. Végül az idei nyár negyedik hőhulláma felülírta a terveiket.

Lekapcsolják a légkondícionálókat

Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök nyakkendő nélkül jelent meg, hogy bejelentse Spanyolország új szabályokat tett közzé, amelyek értelmében egyetlen vállalkozás sem hűtheti 27 Celsius-fok alá a belső tereket, és télen sem fűthet 19 Celsius-fok fölé. A 2023 novemberéig érvényben lévő rendelet emellett leállítja a műemlékek kivilágítását, megtiltja, hogy az üzletek este 10 óra után fényárban úsztassák ablakaikat, és előírja, hogy az boltoknak elektromos kijelzővel kell rendelkezniük, amely a járókelők számára mutatja a belső hőmérsékletet – írja a Bloomberg.

Spanyolországot újabb hőhullám érte, olyan erős, amelynek már nevet is adtak, Zoé lett a keresztségben. A 40 fokos hőmérséklet miatt a klímák energiafogyasztása megugrott, ezért kellett visszafogni a felhasználást. 

Az ilyen korlátozások nem teljesen újak Európában – a spanyolországi középületek üzemeltetőitől, a kórházak kivételével, már most is a 27 fokos hűtési határértéket írtak elő –, Olaszországban már májusban korlátozták a klímahasználatot. Németországban pedig újabb és újabb szabályokat vezetnek be.

Berlinben például a városvezetés vállalta, hogy 10 százalékkal csökkenti saját energiafogyasztását, és a város már leállította műemlékeinek éjszakai kivilágítását, így olyan látványosságok, mint a Brandenburgi kapu és a Győzelmi oszlop a megszokottól eltérő sötétségbe borultak. Olaszországban és Görögországban is 27 fokos felső határ van a légkondicionálásra a középületekben, és júliusban Párizsban pénzbírságot (bár szerény 150 eurót) vezettek be azokra a vállalkozásokra, amelyek nyitva hagyják az ablakokat és az ajtókat, miközben a légkondicionáló működik.

Olyan meleg van, hogy áramot termelni sem lehet

A régió energiagondjait az orosz invázió mellett csak súlyosbítja a hetek óta tartó forró, száraz időjárás és a több európai folyó alacsony vízszintje, amely kritikus fontosságú a német erőművek üzemanyag-szállítása és a francia atomreaktorok hűtése szempontjából.

Amint beköszönt a tél, a fűtéshez szükséges gáz- és áramellátás lesz az elsődleges. Amint azt Javier Blas, a Bloomberg munkatársa kifejtette, Párizsban nagy a kockázata a hideg időjárás okozta áramkimaradásoknak; a franciaországi energiatakarékossági intézkedések között szerepel a kávézók teraszainak fűtési tilalma. Berlin kerületei fontolgatják, hogy télen csökkentik a hőmérsékletet a közhivatalokban és az iskolákban, csökkentik a közfürdők hőmérsékletét, és átrendezik a közalkalmazottak munkarendjét, hogy kihasználják a nappali órákat. Ezek a javaslatok a kereszténydemokraták, vagyis a CDU-CSU frakcióvezető-helyettesének, Jens Spahnnak a visszavágását váltották ki, aki szerint a kormány intézkedései hármas fenyegetéssel fenyegetik a németeket ezen a télen: "Hidegen élni, hidegen zuhanyozni, megfázni".

Spanyolország kevésbé függ az orosz energiaellátástól, mint sok más európai állam - a hálózatüzemeltetők szerint az ország túlélné az orosz gázszállítások teljes leállását. Míg az EU egészére vonatkozó 15%-os energiafelhasználás-csökkentési cél, Spanyolországtól csak 7 százalékos csökkentést kérnek. Az energiatakarékossági intézkedéseket azonban a konzervatív spanyol törvényhozók is bírálták.