Az Egyesült Államok az akkumulátorgyártás kritikus nyersanyagaira kötött részleges szabadkereskedelmi megállapodással kész elérhetővé tenni az európai autógyártók számára is az elektromos autókra adott amerikai adókedvezmény igénybe vételét – jelentette ki Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter a G20-ak pénzügyminisztereinek.

A pénzügyminiszter arra számít, hogy az Európai Unióval az akkumulátorgyártás alapanyagairól megkötendő megállapodáshoz nem lesz szükség a Kongresszus jóváhagyására.

Exportellenőrzési előírások járulnak az amerikai adókedvezményhez

Az ilyen és hasonló, az elektromos autók amerikai adókedvezményének igénybe vételéhez az európai, japán és más országok autógyártóinak hozzáférést biztosító megállapodásokhoz valószínűleg magas foglalkoztatási feltételek mellett exportellenőrzési előírások is járulnak majd a beszállítói lánc biztonságának a garantálása érdekében.

Ilyen megállapodásokkal lehetne orvosolni Brüsszel kifogásait, melyeket az uniós autógyárakat a járművenként 7500 dolláros amerikai adókedvezmény igénybe vételéből kizáró inflációellenes törvénnyel szemben támasztott – véli az amerikai pénzügyminiszter.

A törvény Brüsszel szerint elszipkázza az elektromos autó beruházásokat Európából. Megfogalmazása szerint ugyanis a törvény csak bizonyos helyi akkumulátorgyártási feltételeknek megfelelő és nyersanyagbányászati előírásokat kielégítő Észak-Amerikában gyártott járművek után engedi meg az adókedvezmény igénybe vételét.

A kedvezmény azonban kiterjeszthető az Egyesült Államokkal szabadkereskedelmi egyezményt kötő országokra is. A Biden-kormány ennek szellemében tervez az akkumulátorgyártáshoz szükséges nyersanyagokra vonatkozóan részleges szabadkereskedelmi egyezményt kötni az Európai Unióval.

Kínától szeretnék függetleníteni az országokat

„Egy ilyen megállapodáshoz nem lenne szükség a Kongresszus jóváhagyására” – mondta Yellen, megjegyezve, hogy ilyen „barátságos gesztusokkal” lehetne csökkenteni a függőséget Kínától a kritikus nyersanyagok terén.

Yellen kifejtette, hogy véleménye szerint már pusztán a szabadkereskedelmi övezetek kialakításának a gondolata is eleve magában foglalja, hogy olyan barátokkal és partnerekkel jönnek létre ilyen megállapodások, akikben meg lehet bízni és akikre számítani lehet a biztonságos beszállítói lánc fenntartásában. „Ez pedig teljes mértékben megfelel a Kongresszus szándékainak, ezért lehetőségünk nyílhat ilyem megállapodásokat kötni” – fogalmazott.

Közeledik az Egyesült Államok és az Európai Unió álláspontja a zöldenergiára nyújtott amerikai támogatások témájában

– közölte Yellen, hozzátéve, hogy Washingtonnak nem áll szándékában megakadályozni Európát abban, hogy hasonló támogatásokat léptessen életbe.

„Világossá tettük, hogy nem áll szándékunkban támogatási háborút vívni, sem nem munkahelyeket elszipkázni. Ez klímavédelmi intézkedés, nem más” – jelentette ki Janet Yellen, az Egyesült Államok pénzügyminisztere a G20-ak pénzügyminiszteri konferenciáján.