Veszélybe került a földfelszíni digitális platform a két országos kereskedelmi adó viselkedése miatt, amelyek rövid távú érdekeik védelmében zárkóztak el attól, hogy megkössék a műsorterjesztésre vonatkozó szerződésüket az Antenna Hungáriával (AH) - mondta Jean-Francois Fenech, a társaság vezérigazgatója.

A december 1-jével indult platformon eddig csak a Duna TV adásai láthatóak, mert az RTL Klub, a TV2 és a Viasat3 is úgy nyilatkozott, hogy az AH szerződéskötési politikája diktatórikus, egyoldalú - ezért a Fővárosi Bírósághoz is fordultak.

Fenech visszautasítja azokat a vádakat, hogy diktátummal álltak volna elő. Szerinte szerettek volna megállapodni, de ahhoz partnerekre is szükség lett volna, akikkel viszont csak november 14-én, vagyis a szolgáltatás indulása előtt két héttel kezdődhettek meg a tárgyalások a csatornák magatartása miatt.

A történet pikantériája még, hogy a közszolgálati tévé 1-es és 2-es csatornája sincs fenn a digitális platformon, mert a köztelevízió közbeszerzése még nem zárult le. (Az már több hónapja köztudott, hogy az AH december 1-jén kívánta elindítani e szolgáltatását, mégsem sikerült lebonyolítania a pályázatot az MTV-nek. A szerk.)