A felszámolás alatt álló Quaestor Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Zrt. felszámolóbiztosa, a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. színeiben működő Piller Zsuzsa ugyanis megpróbálja értékesíteni a társaság egyik piacképes vagyonelemeként ezt a leánycéget. A közelmúltban jelent meg a nyilvános ajánlattételi felhívás, amely szerint eladó a Quaestor Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt.-ben lévő 100 százalékos részesedés.

Specialistára bízták

Az értékesítési eljárás teljes körű lebonyolításával a az Equilor Befektetési Zrt.-t bízták meg. A tőkepiaci specialista igénybe vételének indoka az eladandó termék speciális jellege. A törvényi szabályok (2007. évi CXVII. törvény) alapján ugyanis foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézményt csak bank, biztosító, befektetési társaság, valamint olyan egy vagy több foglalkoztató - amely vállalja, hogy munkavállalóiknak foglalkoztatói hozzájárulást fizetnek - alapíthat és tulajdonolhat.

Az első körben a vételi szándéknyilatkozatokat július 6-ig várták, majd a második körben a végleges, kötelező érvényű ajánlattételek benyújtásának határideje 2015. július 17., azokat az Equilor Befektetési Zrt.-hez benyújtani. Ajánlati biztosítékként pedig 5 millió forintot kell befizetni. A kiírás szerint a beérkezett ajánlatokat 15 napon belül felbontják, értékelik és a jelentkezők további 15 napon belül írásban értesítést kapnak a bontás eredményéről. Több megfelelő, azonos értékű (a vételár vonatkozásában legfeljebb 10 százalékkal eltérő) ajánlat esetén pedig ártárgyalás lesz. Lapunk érdeklődésére az eljárásról az Equilor bővebbet nem árult el, mondván ő csak technikai közreműködő, az ügy "ura" a felszámoló.

Mi ez a cég?

Az eladandó Quaestor-leány egy egyelőre be nem teljesült álomnak tűnik. A céget ugyanis 2010-ben alapították és azóta is Magyarországon egyedüliként kínált foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatást. E konstrukció - amely az önkéntes nyugdíjcélú megtakarítási lehetőségek körét szélesíti - lényege az, hogy a munkáltató érdemi nyugdíjcélú megtakarítást képezzen dolgozói számára adókedvezménnyel, míg a juttatásra a munkavállaló csak akkor válik jogosulttá, ha letelik az úgynevezett feltételes jogszerzési időtartam, azaz a foglalkoztató által meghatározott 1-5 évig a vállalatnál marad. Ha pedig idő előtt megy el a cégtől, akkor a befizetéseket nem ő fogja majd megkapni, hanem a többiek, akik maradtak.

Egy foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézmény mind a tulajdonrésszel (részvénnyel) rendelkező foglalkoztató munkavállalói, mind más foglalkoztatók és azok munkavállalói számára kínálhat nyugdíjkonstrukciókat. A foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatás pedig lehet egyösszegű kifizetés, határozott idejű járadékszolgáltatás, életjáradék szolgáltatás, illetve ezek kombinációja. A kifizetésre pedig a nyugdíjkorhatár betöltésével válik jogosulttá a dolgozó.

Mérlege alapján az 1,052 milliárd forintos jegyzett tőkéjű Quaestor Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató (QFNy) Zrt. "rendben lévőnek" tűnik: adózott eredménye tavaly 3,8 millió forint volt, a 2013-as 5,5 millió forint után. A foglalkoztatottak átlagos létszáma tavaly 15 fő volt, jelenleg pedig a legfrissebb NAV-adatok szerint négy fő. A beszámolóból kiderül, hogy tavaly három foglalkoztató 396 dolgozó után fizetett be 91 millió forintot és 228 ezer eurót, továbbá 23 millió forint és 68 ezer euró értékű tagi kiegészítés is érkezett.

Sokat buktak a Hrurira miatt

A QFNy Zrt. korábban azt közölte, hogy önálló jogi személyiség és nem érintett a Quaestor Financial Hrurira Kft. csődeljárási folyamatában, ám a Quaestor kötvény kitettsége miatt a forint alapú befektetési portfóliói kisebb mértékben érintettek. E portfóliók 10 százalékot nem meghaladó mértékben tartalmaznak ugyanis a kft. által kibocsátott kötvényeket. Mivel azonban legalább öt éves tagsági jogviszony megléte szükséges a nyugdíjszolgáltatás kifizetéséhez, ennek nincs azonnali hatása a tagokra. A QFNy. tagjainak vagyonát független letétkezelőként az Erste Bank Hungary Zrt. őrzi, így a befektetett eszközállomány rendelkezésre áll..

A beszámolóból pedig az is kiderül, hogy miután a letétkezelő a hrurirás kötvényeket nulla forintos árfolyamon értékelte és a vagyon kényszerű tizedelése után a működési tartalékban (ez gyakorlatilag a cég nyugdíjvagyona) 189 millió forint értékű állampapír és 252 millió forint értékű Quaestor Első Hazai Lakásalap papír volt. Jó hír viszont nyugdíjszolgáltatásra szóló igény még soha nem érkezett a szolgáltatóhoz.

Már csak azért is új tőke kell a cégbe, mert a zrt. a jegyzett tőkéje egy részét is elbukhatta a Quaestor-kötvényeken, így mindenképpen lépni kell, hogy az 1,143 milliárd forintos minimális biztonsági tőke meglegyen - derül ki a beszámolóból. Nem csoda hogy a társaság könyvvizsgálója úgy fogalmazott: alapos kétely merült fel arról, hogy a vállalkozás képes lesz-e továbbműködni.