Bár egyre több magyar tölti külföldön a szabadságát, 70 százalékuk még mindig felelőtlenül, megfelelő utasbiztosítás megkötése nélkül utazik nyaralni - áll az Aegon biztosító közleményében.

Nem mérlegelik, hogy egy idegen országban az orvosi ellátás 30 ezer forintnál kezdődik, a kórházi napidíj pedig akár a 180 ezer forintot is elérheti.

Idén a családok nyaralására fordított összege 15 százalékkal csökkent, ennek oka pedig - a költségek visszafogásán túl - az is lehet, hogy az előfoglalási időszakban az utazás szervezők eddig nem tapasztalt akciókkal álltak elő.

Ennek eredményeként olyanok is sokan választottak külföldi nyaralást, akik korábban itthon töltötték el szabadságukat.

Tavaly ilyenkor a népszerűségi listát még Görögország vezette, ötből két magyar utazott a görög szárazföldre és a szigetekre.

Idén Görögország csak a negyedik legnépszerűbb, a nyaralók alig 12 százalékát vonzza. Az örök favorit Tunézia ki is esett az első ötből, helyét Egyiptom vette át.

A népszerűségi lista elején az idén a Török Riviéra áll: minden harmadik magyar itt fogja tölteni a nyarat.

A második és a harmadik helyen Bulgária és Horvátország végzett.

Törökországban és Görögországban az orvosi vizsgálatok ára 30 ezer és 150 ezer forint között alakul, míg a kórházi napidíj 45 ezer forinttól kezdődik és osztálytól függően akár napi 180 ezer forint is lehet.

Súlyosabb betegség vagy baleset esetén a műtéti, illetve a hazaszállítási költségek az 5-8 millió forintos nagyságrendet is elérhetik.