A hét eleji forgalom csökkenésében érzik a fizetőképes kereslet mérséklődését a hazai vendéglátóhelyeken, ahol emiatt a hét első vagy mindkét napját szabadnappá teszik, hogy a legnagyobb költségen, a béreken, illetve a szükséges munkaerőn spórolni tudjanakmondta a VG érdeklődésére Kovács László, a Magyar Vendéglátó Ipartestület (MVI) elnöke.

Sőt, vannak olyan üzletek, ahol nemcsak teljes napok kihagyásával, hanem a hétköznapokat érintő nyitvatartási idő csökkentésével is védekeznek a felesleges kiadások ellen.

Az is elterjedt, hogy szűkítik a konyhai üzemidőt, például csak este kilencig vesznek fel ételrendelést, ezzel a szakácsok munkaidejét igyekeznek redukálni. 

Nagy túlélők lettek a vendéglátósok

A pandémia okozta megrázkódtatások után a háborús infláció, a rezsidrágulás miatti sokkhatásokat is túlélve talpon maradt a hazai vendéglátóhelyek többsége. Az éttermek, büfék akut problémája változatlanul a munkaerőhiány. Bővebben >>>

A vendéglátós ipartestület elnökének tájékoztatása szerint a koronavírus-járvány kezdete óta négyezer hely vérzett el az 51 ezerből. A végleg bezárt üzletek többsége italárusító és szórakozóhely, ahol a külföldi turisták hiányát nem tudták túlélni. A legstrapabíróbbnak a korábban is zömében elviteles helyek, mindenekelőtt a cukrászdák bizonyultak, kategóriájukban nem látni nagyobb létszámcsökkenést, és a kávézók is válságállónak bizonyultak.

A túlélők nem feltétlenül a legjobbak

Tavaly jó évet zártak azok a vendéglátóegységek is, amelyek át tudták vészelni a pandémiát, a háború és az energiaár-emelkedés okozta nehézségeket, és volt kitartásuk, türelmük, valamint megfelelő anyagi hátterük tovább vinni a vállalkozást – összegezte Kovács László, aki szerint nem feltétlenül a legjobb színvonalú helyek élték túl a nehéz időszakokat, hanem sokszor azok, amelyek tulajdonosai rendelkeztek elegendő anyagi háttérrel, vagy más ágazatokból, például az építőiparból vagy az IT-szektorból, egyéb vállalkozásaikból forrást tudtak átcsoportosítani a működtetésre.

Az adatszolgáltatás is borzolja a kedélyeket

Az MVI elnöke szerint az adatszolgáltatás bevezetése ellen sokan berzenkednek, pedig az jó alap lehet a gyors és hatékony kormányzati segítséghez is, miközben a piaci szereplők a környezetükről is kaphatnak vissza anonim adatokat.

Drága olcsóság

A magyarországi vendéglátás árai még mindig 30-50 százalékkal vannak a nyugat-európai átlag alatt, miközben az alapanyag helyenként külföldön olcsóbb. Itthon csak a bérköltség alacsonyabb a nyugat-európainál, de ez is egyre kevésbé jellemző, és az energiaárak is kiegyenlítődtek már. Mindeközben a magyarországi étterembe járási szokások legfeljebb heti, havi egy étkezést takarnak a Nyugaton jellemző heti két-három látogatással szemben – közölte le az ipartestület elnöke.