A NAK közleménye szerint a magyar spárga kiváló minőségű, nagyrészt külföldön - Németországban, Ausztriában, Svájcban, illetve a skandináv országokban - értékesítik. A magyarországi fogyasztás ugyan az elmúlt években folyamatosan nőtt, de még mindig csak mintegy negyed kilogramm/fő, aminek 60-70 százaléka zöld, 30-40 százaléka fehér spárga. Az Európai Unióban Németországban a legnagyobb az egy főre jutó spárgafogyasztás, évi 1,7 kilogramm.
Ez a spárgaszezon ideje
Magyarországon a spárgaszezon általában április elejétől június elejéig, közepéig tart. Az idén - ahogy tavaly is - az év eleji fagyok miatt a megszokotthoz képest másfél héttel később kezdődhet meg a szedés.A NAK közleménye szerint a termelők az előző évekhez hasonlóan munkaerőhiányra számítanak a napokban kezdődő spárgaszedési időszakban, ugyanakkor jelezték: már könnyebb a külföldi szedőmunkások foglalkoztatásának adminisztrációja.
Megjegyezték, hogy a spárga szedése nagy odafigyelést igényel, mert a spárgarügyek, sípkezdemények rendkívül közel helyezkednek el egymáshoz a földben (fehér spárga), illetve a föld felett is (zöld spárga), ezért a sípok kiszúrásakor, kivágásakor egy rossz mozdulat akár a későbbi termést is tönkreteheti.
Legolvasottabb
Megérkezett a feketelista: félezer ember kap karácsonyi ajándékba felmondást
Orbán Viktor is megszólalt a nagy port kavart amerikai dokumentumról: „Amilyen az adjonisten…”
Érdemes újratervezni a megtakarításokat: 28 százalék adókedvezmény vágható zsebre
Megjött a brüsszeli áldás: épülhet az új atomerőmű
Meghátrált a kormány, mégis feltétel nélkül fizet Budapestnek
Magyar Péter belengette: információja van arról, hogy zsarolják a köztársasági elnököt
Nincs védelem: ha ma támadnak, azt magyarok milliói még egyből megéreznék
Meglepő fordulat Brüsszelben: megkapták a várva várt engedményt az autósok
Borzalmas felfedezés a Wagner-csoport bányájában: rengeteg holttestre bukkantak az aranyásók