Pákh Imre már úton volt Amerikába, amikor Gulyás Gergely a keddi kormányinfón váratlanul bejelentette, hogy szívesen megkötnék az üzletet.

A Munkácsy-trilógia részét képező festmény, a Golgota ügyében az utóbbi hetekben igencsak felgyorsultak az események. Alig két hete a bíróság jogerősen kimondta, hogy nem lehet védetté nyilvánítani a képet, azaz Pákh Imre pert nyert a magyar állam ellen. Mivel itt fellebbezésnek helye nincs, az Örökségvédelmi Hatóság más megoldást választott: egy hete megint elindította a védetté nyilvánítási eljárást.

Tegnap pedig újabb fordulat következett be a Golgota ügyében. A kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter közölte: "Tízmillió euró. Annyiért a magyar állam megveszi a Golgotát." A Miniszterelnökséget vezető miniszter a nyomatékosság kedvéért, a félreértések elkerülése végett háromszor is elmondta, hogy vevők Munkácsy Golgotájára. "Erről meg tudunk állapodni, kérdés, Pákh Imre elfogadja-e." Végezetül pedig: "Ha ez ajánlat Pákh Imrétől, akkor egymás kezébe csapunk."

Üdvözlöm a kormány döntését - mondta a Napi.hu-nak Pákh Imre, akit már New Yorkban értünk utol telefonon. Én azért vettem meg a Golgotát, hogy a magyar emberek együtt láthassák Munkácsy-trilógiáját. És ez a szándékom az évek során mit sem változott. Csakhogy azt már nem tudom garantálni, hogy az örököseim évtizedek múlva ugyanígy gondolkodnak majd. Meggyőződésem szerint a Munkácsy-trilógia mindhárom képe a legjobb helyen a magyar állam kezében van - tette hozzá Pákh.

A műgyűjtő szerint éppen itt az ideje, hogy a hosszú pereskedés után korrekt és gyors üzletet kössenek. Várom Gulyás Gergely kancelláriaminiszter javaslatát, nevezze meg az időpontot és a helyszínt, ahol egymás kezébe csaphatunk, és aláírhatjuk a szerződést - fogalmazott a Munkácsy-kép tulajdonosa.

Varga Zsolt