A februári 4,1 százalék után márciusban enyhén, egytized százalékponttal, 4,2 százalékra emelkedhetett a fogyasztói árindex - a statisztikát jövő kedden közli a KSH. A márciusi drágulásban vezető szerepet játszanak az üzemanyagok. Az elmúlt hetek során történelmi magassáokba drágult a benzin és a gázolaj, ám ennek ellenére nem száll el a fogyasztói árindex, aminek oka, hogy tavaly ugyanekkor szintén ez a termékcsoport vezette a drágulást, azaz a magas bázis segíti az inflációt kordában tartani - mondta lapunk érdeklődésére Samu János, a Concorde elemzője.

Az üzemanyagok mellett, az élelmiszerek drágulása továbbra sem került le a napirendről, vélhetően márciusban tovább emelik az fogyasztói árindexet. A termelői árak 40 százalék feletti emelkedése alapján idén legalább 10 százalékkal drágulhatnak az élelmiszerek - véli Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő elemzője. Májusig mindenképp ezek a folyamatok lesznek az uralkodók, azonban attól kezdve nagy javulás várható az árindexben. Az év folyamán ugyanis a magas tavalyi bázisok, illetve a nyár elejétől belépő új terméseredmények miatt fokozatosan lassulhat az élelmiszerek oldaláról érkező árnyomás - véli Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.

A fenti két tényezőn túl, a ruházati cikkek és a szabályozott árak esetén várható számottevő drágulás. A ruházati cikkekre szezonálisan jellemző, hogy a tavaszi kollekció megérkezésével árat emelnek a kereskedők, a szabályozott árak esetén pedig az áram árának februári emelése - ami a márciusi számlákban jelenik meg - tolhatja felfelé az inflációt. Ezen kívül az energiaárak területén komoly bizonytalanságot okoz, hogy a kormány újból ármoratóriumot hirdetett, ami miatt egyszerre terhelheti rá később a lakosságra az elodázott emeléseket, valamint a tavasszal megszűnő gáz- és távhőártámogatás is emelheti az árindexet - hívta fel a figyelmet Bebesy Dániel.

Ezzel párhuzamosan, a márciusi inflációt azonban több tényező is segíti. A szolgáltatások árindexe továbbra is nyomott, ami a monetáris politika szempontjából kifejezetten jó lenne, ha ezen a szinten marada. A tartós cikkek esetén pedig további defláció sem zárható ki - mondta a Budapest Alapkezelő szakértője. A termékcsoport nagyrészt importból származik, a jelenlegi 265 forint alatti eurójegyzés ezért tompítja az innen esetlegesen érkező árnyomást. Ez ugyan márciusban még nem, de a következő hónapok folyamán vélhetően kimutatható lesz - tette hozzá az elemző. Egyébiránt az üzemanyag drágulást is féken tartja a dollárral szemben erős forint.

A folytatást illetően az elemzők úgy vélik, hogy a tavaszi hónapok hasonlóan 4-4,3 százalék körül alakulhatnak, majd nyáron 4 százalék alá kerülhet a drágulás üteme. Ennek oka, hogy a fentebb felsorolt kedvező folyamatok továbbra is hatnak, valamint a magas bázisok is segítenek. Ugyanakkor a benzinárak esetleges további drágulása komoly kockázatokat rejt magában - hívta fel a figyelmet a Concorde elemzője.