Örvendetes, hogy a feldolgozóipari- és a gépberuházások ilyen mértékben bővültek, ugyanakkor a költségvetési forrásokból finanszírozott fejlesztések csökkenése rontotta az éves adatot, mivel ezen a területen magas volt a bázis - mondta Suppan Gergely, a Takarékbank szakértője a harmadik negyedéves beruházásadatok kapcsán.

Éves szinten ugyanakkor mégis enyhén lefele kell módosítani a prognózist. Ennek az oka, hogy a három mobilszolgáltató hiába jelentett be összesen mintegy 75 milliárd forintos hálózati fejlesztést, ám ezeket egyelőre mintha még nem aktiválták volna az adatokban. Hasonlóan pozitív hatás várható az éves beruházási adatra nézve az Audi, illetve az Opel fejlesztéseitől is.

Nem meglepőek az adatok, a folyamatok már az előző negyedévekben kirajzolódtak - mondta Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője. A feldolgozóipari- és gépberuházások felfutása az autóipari fejlesztésekhez köthető, míg a gazdaság többi területén nem tapasztalható növekedés - mondta. Igaz ugyan, hogy a szakmai, műszaki-tudományos területen is növekedtek a beruházások, de ezek nagyon kis részét teszik ki a gazdaságnak, s alapvetően az uniós pénzek felhasználásához köthetők - tette hozzá.

Ha a Daimler, az Opel és az Audi beruházásai befejeződnek, eltűnik a piacról a felhajtó erő, s jövőre ismét visszaesnek a beruházások - véli Török. Suppan szerint azonban ezek még kitarthatnak, márpedig mindez a beruházási volumen 8 százalékával egyenértékű, így ez lényegesen segíthet a pozitív tartományban tartani az ütemet, még ha az szolid is lesz. Mindemellett a kormányzat is felpörgetheti ekkorra majd az infrastrukturális fejlesztéseket

A bankok jövőre még biztos visszafogják a hitelezést, így a beruházásokat főként a működő tőke beáramlásából, az uniós forrásokból és a cégek saját forrásaiból lehet majd finanszírozni.