A kontinens legjelentősebb gazdaságaként Németországot jelenleg „Európa beteg embereként” emlegeti a média, és a számtalan erre utaló, kedvezőtlen előrejelzés é statisztika mellett immár a svájci Independent Credit View hitelkutató cég is lépett: száműzte a legmagasabb minősítésű országok közül a németeket a legutóbbi, kötvénybefektetőknek szóló országtanulmányában. A leminősítésnek egyelőre nem várható fájdalmas pénzügyi következménye nyugati partnerünknél, ugyanakkor a német közgazdászok szerint éles figyelmeztetést kapott a szövetségi kormány, hogy változtatnia kell a gazdaságpolitikáján.

Lejárt az elit klubtagság

Tartós gyengeségre és kemény reformfolyamatokra számítunk, ami a hitelmutatók fokozatos gyengüléséhez vezet. Következésképpen Németország már nem tartozik az elit „AAA” körhöz, ám továbbra is kiváló hitelminősítésre érdemes – magyarázta René Hermann, a tanulmány vezető szakértője a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak.

A lap rámutat: a recessziós előrejelzések ellenére Németország a nagy intézetektől, mint például a Standard & Poor's, a Moody's és a Fitch továbbra is a legmagasabb szintű hitelminősítéssel járó stabil kilátásokat élvezi, ami valószínűtlenné teszi a kollektív leminősítést a következő hónapokban, bár ez sem lehetetlen. 

A befektetőknek szóló besorolások azért döntő fontosságúak, mert a legmagasabb szinten Németország olcsóbban finanszírozhatja államadósságát, mint a gyengébb hitelminősítésű államok.

Kifizetődik a költségvetési fegyelem

Nagy-Britannia és Magyarország is megszenvedte a zürichi hitelkutató cég új országtanulmányát, amelyben szintén felhívták a figyelmet a két ország befektetési kockázatainak fokozódására a gazdaság állapota alapján. 

Az országok hitelképességének Achilles-sarka továbbra is az államok, a vállalatok és a háztartások magas eladósodottsága, amely azt is mutatja, hogy a magasabb kamatszint csak lassan talál utat a rendszerben, de egyre inkább felszívja a forrásokat. A fogyasztás, a beruházások csökkenése és a növekvő árrések kudarcokhoz vezetnek – állapította meg René Hermann, aki arra számít, hogy több országban ismét fellángol a vita a túlzott államadósság fenntarthatóságáról.

Az Independent Credit View ezúttal csak Dániának, Norvégiának, Svédországnak, Szingapúrnak, Svájcnak és Hollandiának ítélte oda a legmagasabb, „AAA” hitelminősítési fokozatot, miközben úgy látja, hogy Ausztria változatlanul „AA” minősítésű, vagyis egy szinttel lejjebb van a stabilitásban.

A hitelminősítő – Olaszország kivételével – ugyanakkor sokkal pozitívabb lett az eurózóna déli országaival kapcsolatban, amellyel azt igazolja, hogy a költségvetési fegyelem hosszú távú sikerhez vezet. 

A tanulmány Németország és Nagy-Britannia helyett Dél-Amerika és Ázsia kiválasztott feltörekvő országait ajánlja, amelyek a proaktív jegybanki politikának köszönhetően érdekes alternatívákat kínálnak a befektetők számára. Például befektetésre alkalmas országokként említik Perut és Chilét, valamint Indonéziát és a Fülöp-szigeteket. Azonban kifejezetten nem tanácsolják azokat az államokat, amelyeknek magas a Kínába irányuló exportja.