Ugyan még csak bő egy hét telt el a bolti fogyasztást célzottan serkentő intézkedés hatályba lépése óta, már érzékelhető a Napi.hu által megkérdezett elfogadóhelyek forgalmán, hogy augusztus elsejétől az élelmiszerüzletekben is lehet Szép-kártyával fizetni. Ismert: a kormány az év végéig döntött a belföldi turizmus motorjaként ismert cafetéria kiskereskedelmi felhasználásáról, egyúttal megemelte a munkáltatók által kedvezményesen adható juttatás összegét a jelenlegi 450 ezer forintról 650 ezerre.

Több nagy hazai és nemzetközi áruházláncnál, illetve országszerte számos kisebb, önálló boltban immár adott az élelmiszervásárlás lehetősége a Szép-kártyákkal, amely a várakozásoknak megfelelően a kezdettől élénkíti a lakossági fogyasztást. A kereskedők augusztus 20. után várják a nagyobb felfutást, de már sok helyütt tapasztalják az intézkedés kedvező hatását.

Egyéb termékekre is futja a kártya mellett

Lapunknak az áruházi dolgozók több láncnál jelezték: láthatóan egyre többeknél kerül elő a Szép-kártya a pénztári fizetésnél, a vásárlók az eddig eltelt időben átlagosan tízből két-három esetben használták élelmiszervásárlásra a plasztiklapot. A kasszásoknak feltűnt az is, hogy – mivel a Szép-kártya tulajdonosoknak nőtt a nagyáruházakban elkölthető jövedelme – fizetéskor a pihenőkártyás beszerzés mellett több más termék is a szalagra kerül. 

Akad, aki a reggelente vagy esténként vásárolt napi élelmiszert fizeti ki a Szép-kártyájával, de volt már több olyan vevőnk is, aki komplett családi bevásárlást intézett vele, vagy drágább, tartósabb alapanyagokat nagyobb mennyiségben szerzett be

– fogalmazott az egyik pénztáros. 

A friss tapasztalatok szerint azokban a kisebb üzletekben is nőtt a kártyás forgalom, amelyek a járvány idején elrendelt, hasonló intézkedés alatt már csatlakoztak a beváltóhelyek köréhez, úgy a lakóhelyek közelében, ahogy a nyaralóhelyek környékén, például a Balatonnál. 

„Beválni látszik a Szép-kártyák szélesebb felhasználhatóságáról hozott döntés: a láncoknál és a kisebb boltokban is azt mondják a munkavállalók, hogy a vásárlók kezdenek rászokni, egyre többször használják a napi fogyasztási cikkek beszerzésekor” – erősítette meg lapunknak Bubenkó Csaba, az Egyenlő.hu modern munkavállalói érdekképviselet elnöke. 

Szendvics a strandon, főzőcskézés a nyaralóban

Bubenkó Csaba hozzátette: még tart a nyaralási szezon, és az inflációs spórolás mellett idén sok család ment el úgy pihenni, hogy ha szállodára nem is futotta nekik, de egy magánszállásra, apartmanra igen. 

„Szokássá vált ezen a nyáron, hogy a belföldi turisták kevesebb alkalommal fordultak meg az éttermekben, vagy nem minden nap vásároltak a parti büfében lángost, hot-dogot, hanem a közeli élelmiszerboltban vették meg az alapanyagokat, és szendvicset vittek a strandra, vagy a nyaralóban főztek. Ezek a családok immár több pénzből tudnak gazdálkodni az augusztusi nyaralás alatt is, akár vendéglőben étkeznek, akár boltban vásárolnak” – jegyezte meg. 

Mint kiemelte, szakszervezetük támogatja a fogyasztásösztönző intézkedést és abban bíznak, hogy a várhatóan kedvező eredmények tükrében december végén meghosszabbítják a bolti beváltás lehetőségét. 

Támogatja az iskolakezdést

Az elnök szerint az is fontos szempont több ezer család számára, hogy éppen jókor lépett életbe az intézkedés, mivel közeleg a tanévkezdés, amihez a boltokban jól jön a Szép-kártyás hozzájárulás:

„Szeptemberig nagyon sokaknak jelentős összegeket kell fordítania az iskolába készülő gyermekekre. Az új tanév előtti felkészülés épp eléggé megterheli a háztartások költségvetését, de a kártyával rendelkező munkavállalók az alapvető élelmiszerbeszerzések mellett szabadabban tudnak költeni az áruházakban a szükséges eszközökre is.”

A sofőrök is jól jártak

Bubenkó Csaba kitért rá: plusz pénzhez jutottak a gépkocsivezetői munkakörökben dolgozók is, azáltal, hogy a kormány július elsejétől megemelte a fuvarozóknak járó, napi kiküldetési díjakat a korábbi 3000 forintról 9000 ezerre. Ez alapján az Egyenlő.hu már több céggel kötött olyan kollektív szerződést, amelynek köszönhetően nagyobb lett a gépkocsivezetők nettó bére, éves szinten átlagosan 120 ezer forinttal. – Az érintett körben ez is egy olyan intézkedés, amely hozzájárult, hogy emelkedjen a szabadon elkölthető jövedelem, illetve elviselhetőbbek legyenek a megélhetési költségek – húzta alá az érdekképviselő.

 

Év végéig felpöröghet a fogyasztás

„Minden üzlet maga dönt, hogy elfogadja-e a Szép-kártyát, amelynek ugyan vannak költségei, de minden bizonnyal szép számban lesznek ilyenek az élelmiszerboltok körében. Több kereskedő reklámozza is az új beváltási lehetőséget és nyilván arra számítanak, hogy többletforgalmuk lehet ebből” – mondta a Napi.hu-nak Vámos György. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint 2023 utolsó negyedévében már stabilizálódhat az üzletek csökkenő forgalma, amelyben addig a Szép-kártyának is szerepe lesz. 

Mint rámutatott, néhány nap után még nem tudják számszerűen megmondani a cégek, pontosan hogyan befolyásolja a bevételeket ez a lehetőség, de a vásárlások élénkülnek. 

„A cafetéria kiterjesztésével a kormány a háztartások fogyasztási kiadásainak egészét ösztönzi, amelyet arra alapoztak, hogy nemzetgazdasági szinten korábban is a legnagyobb súlyt az élelmiszervásárlásokra fordított juttatások képviselték. A nyár kétharmadában a szállás- és vendéglátóhelyek forgalmára hatott a Szép-kártya, augusztustól már a hónapok óta visszaesett élelmiszerfogyasztást is élénkíti” – vázolta Vámos György. Hozzáfűzte: nyilván a kezdettől élnek a lehetőséggel a családok, de a látványos felfutás hagyományosan augusztus 20. után jöhet. 

(Thurzó Katalin)