Az elmúlt egy évben az autóipari beruházások támogatásán kívül érdemi lépéseket nem tett a kormány a növekedés érdekében - mondta Szekeres Imre, MSZP-s képviselő a költségvetési bizottságban. A kormány arra építi fel az idei költségvetési törvény teljesíthetőségét, hogy feléli a nyugdíjpénztári vagyont, hisz a 530 milliárdos folyó bevételen túl, 570 milliárdért konszolidálja a MÁV-ot és a BKV-t. További 300 milliárd forint szükséges a reálhozamokra - így viszont nem maradt pénz az államadósság csökkentésére - vagy épp a jövőbeni nyugdíjak kifizetésére - vélekedett Szekeres Imre. Az MSZP-s politikus szerint a magánpénztári vagyon felélése bizonytalanná teszi az idei, de még inkább a következő évek költségvetésnek teljesítését, hisz a magánpénztári vagyon elfogy.

Szekeres azt javasolja a kormánynak, hogy júliustól olyan adórendszert működtessen, amely nem növeli tovább a hiányt, ennek érdekében szja-törvény módosítását javasolják a szocialisták. Szekeres arra tett javaslatot, hogy az ötmillió forint feletti jövedelmekre vezessék be 32 százalékos szja-kulcsot, a tőkejövedelmek pedig újra 20-25 százalékkal adózzanak - ez a két intézkedés a második félévben 375 milliárdos adótöbbletet hozna. Az MSZP szerint a munkaadói járulékot csökkentené három százalékkal, viszont megszüntetné meg a kkv-k kedvező társasági adó kulcsát. A javaslat nullszaldós - ám a foglalkoztatást növeli, ezért az MSZP kész megszavazni ilyen tartalmú adótörvényeket- mondta Szekeres.

Szekeres szerint a kormánynak a következő két-három évben vissza kell pótolni a most felélt nyugdíjmegtakarításokat - ha nem is állítják vissza a kétpilléres nyugdíjrendszert. A szocialisták szerint a kormánynak fel kellene gyorsítani az euró bevezetésnek feltételeire való felkészülést is, illetve fogadjon el devizahitelesek segítő intézkedéseket.

Az LMP is az egykulcsos szja visszavonását szorgalmazza, ezzel párhuzamosan a járulékokat csökkentenék.
A devizahitelesekről nem csak a bankokkal, hanem a hitelesek képviselőivel is tárgyaljon a kormány, mivel a most körvonalazódó javaslat így csak a bankoknak lesz jó - mondta Vágó Gábor, az LMP képviselője.