Az IMF magyarországi rezidense, Irina Ivascsenko az NGM közleményét követően a következőket tudatta közleményben: "A Budapesten tartózkodó IMF delegáció a IV. cikkelyben foglaltaknak megfelelő szokásos felülvizsgálatát és a magyar gazdaság helyzetének felmérését végzi a korábban felvett hitelkeret felhasználásának második ellenőrzésének keretében".

Ivascsenko a közleményben leszögezi, hogy a IV. cikkely értelmében Magyarországon tartózkodó küldöttség nem tárgyaló delegáció, hanem az a szokásos gazdasági felülvizsgálat, amelyet az IMF minden tagállamában elvégez.

A közlemény emellett hangsúlyozza: Az IMF-hez nem érkezett olyan megkeresés a döntéshozóktól, amely bármely Valutaalap által támogatott programban való részvétellel kapcsolatos  tárgyalások megkezdésére vonatkozna.

A forint gyengüléssel reagált, a délután 306 alá is benéző euróárfolyam 308-ra emelkedett kora este.

Az NGM közlemény így fogalmaz: "az újfajta megállapodás (...) - szemben a régivel - nem növeli az államadósságot, mivel nem hitelfelvételről szól, voltaképp egy biztosítást kötünk, amely növeli a befektetői biztonságot Magyarországon."

Amint azt korábbi cikkünkben valószínűsítettük, elővigyázatossági hitelmegállapodást köthet Magyarország az IMF-fel.

Erre rímelnek Martonyi János külügyminiszter szavai, aki kora este arról beszélt, hogy hazánk elővigyázatossági szerződés megkötésének lehetőségét keresi a Valutaalappal. Martonyi János külügyminiszter szerint elővigyázatosságból van szükség az IMF-megállapodásra, "ez egyfajta biztosításnak felel meg". A tárcavezető az Inforádió Aréna című műsorában csütörtökön azt mondta: nem hitelmegállapodásról van szó. Azért van szükség a megállapodásra, hogy ha valamilyen "különleges helyzet áll elő", akkor megfelelő pénzügyi támogatást kapjon az ország. Hozzátette: hasonló megállapodást kötött az IMF más országokkal, például Lengyelországgal is. Martonyi közölte: a megállapodás pontos feltételeiről később döntenek majd.

Biztonsági háló

Közben a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára az IMF-fel kezdődő tárgyalások kapcsán csütörtökön Zalaegerszegen is úgy nyilatkozott: olyan óriási változások történtek az elmúlt két hónapban az eurózónában, hogy a kormányzatnak Magyarország érdekét mindenek elé kell helyeznie, ezért ilyen esetben "szükség lehet egy biztonsági hálóra".

Az államtitkár az MTI kérdésére, hogy mit jelent az IMF-fel kötendő "biztosítás", azt mondta: látható, hogy ősztől az Európai Unió gazdaságában teljesen más helyzet van, mint amikor Görögországról vagy Portugáliáról volt szó, most Olaszországról vagy már Franciaországról beszélünk, az eurózóna legerősebb államairól. "Más a méret és más a lépték, mint ami eddig volt" - jelentette ki, hozzátéve, hogy az IMF-fel most kezdődő tárgyalások mibenlétéről egyelőre nem célszerű többet mondani.

Az MNB is meglepődött

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményéből értesült a kormány szándékáról, hogy együttműködésre készül a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) - közölte a jegybank az MTI-vel
Az MNB szerint "az IMF-el történő bármely típusú együttműködés esetén az érintett ország kötelezettségét az adott ország jegybankja és kormánya közösen vállalja. Ennek megfelelően a következő időszakban zajló IMF-tárgyalásoknak az MNB részese kell legyen".