A szakpolitikus menesztését Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kezdeményezte a kormányfőnél; erre már azt megelőzően került sor, hogy a miniszterelnök elkezdte volna a kormányzati munka és a tárcák vezetőinek nyári értékelését - idézi az Index az MTI összeállítását.

A Magyar Nemzet szerint újabb kormányzati szereplő felmentésére egyelőre nem lehet számítani, de a parlamenti munka őszi kezdete előtt "egy-két sárga lapot még kioszthat" a miniszterelnök.
A lapnak nyilatkozó kormányzati forrás szerint Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkárral mindenképpen sor kerül egy komoly beszélgetésre, de az ő menesztése nincs napirenden.

Becsey Zsolt esetleges távozásának hírét a Népszabadságnak is kommentálták kormányközeli források. Arra hívták fel a figyelmet, hogy Becsey Zsoltot tavaly tavasszal Orbán Viktor ajánlotta külgazdasági államtitkárnak, így ha Matolcsy György hivatalosan meneszti, bizonyosan számíthat valamilyen állami megbízásra.

Emlékeztettek arra, hogy a kormány számára kiemelten fontos Opel- és Audi-projektek, valamint a szaúdi és arab térség felé történt nyitás mögött is az államtitkár állt.